esmaspäev, 11. veebruar 2008

VoA poliitiline strip-tease paiskus odavmüüki


Eetrist nii tuttava Maret Aronovichi tüse raamat Ameerika Häälest on nüüd saadaval ka sellisele huvilisele, kes varem ostus kahtlema lõi liiga kõrge hinna pärast. Poolteise aasta tagusega võrreldes seitse korda odavamalt (30-37kr) olen seda näinud nüüdseks juba kahes erinevas raamatupoe-ketis.

Pärnumaalt pärit Mara Maret Aronovich (*1945) jõudis Eestist Itaalia pagulaslaagri kaudu aastal 1982 abikaasa ja kahel pojaga New Yorki ning asus kaks aastat hiljem Washingtoni. Et autoril USA pealinnas elada ja seda enam - tosin aastat ka pooleldi valitsuse asutuses töötada õnnestus, siis pealkirjastaski ta oma elukogemusliku kirjandussaaduse esialgu pretensioonikalt "Võim ja valitsus".
Raamatus on vaimustavalt ilusaid lõike, aga need pole seotud Ameerika Häälega. Sest see siin ei ole mitte just ilukirjandus, vaatamata Kultuurkapitalilt saadud 20000 kroonile.

Ameerika Hääle vanast vastasleerist (ER) on kostnud raamatule ometi tunnustust: "Huviga loetav raamat inimvastuoludest vabas maailmas." Võib-olla, jah, Teise Maailma jaoks. Eesti elab nüüd aga mõnda aega ju Esimeses, st Vabas Maailmas. Praegu on see veidi vastupropagandistliku tervituse moodi õndsast sovetiajast.
Kuigi Aronovichi jutustus on sundmõttelise fiktsiooni ja paljastusliku dokumentalistika segu, soovitan siiski seda ka Ameerika Hääle eesti toimetuse või tolle saadete sõpradele ja kunagistele kuulajatele. Et raamatul juba on piisavalt paikapanev arvustus, siis...

Ainus millele osutada, on selle eesti tegelaskonna ulatuslik galerii. Teen loomulikult valikulise viite ja otseselt vaid neile, kelle kuju autori liigtume värvipalett pole päris ära rikkunud:

Anu Annus - Talvi Laev
Vaida Loo - Lagle Parek
Eero Kaalep - Mati Talvik
Madis Kark - Villu Tari
Tiit Karusk - Toomas Ilves
Ülla Kumm - Marika Urb
Hele Kõrge - Nele Laanejärv
Neero Lauk - Neeme Raud
Teresa Lillerma - Heldia Estam
Miralda Maltus - Ive Leesment
Eduard Maltus - Heiki Leesment
Milla Manner - Mall Mälberg
Volli Manner - Kalle Mälberg
Elli Nirk - Esta Aavik
Dora Padu (Läll) - Tiina Park (Pork/Alla)
Kristjan Padu - Andrus Park (Pork)
Inga Parve - Pia Salmre
Eve Paulus - Tiina Ets
Rudolf Pundar - Einar Komp
Timur Pustjakov - Igor Gräzin
Ervin Sannik - Vello Ederma
Peeter Sauga - Martin Raud
Enn Tagamaa - Rein Taagepera
Ariel Yontev - Adir Aronovich
Lea Riina Yontev - Mara Maret Aronovich.

Lugedes peaks kindlasti arvestama ka teiste vale nime all esinevate reaalsete tegelastega, nagu Karl Laantee, Ilmar Külvet, Ilmar Mikiver, Jüri Täht, Liisa Larsson (endine Heli Aasa), Markus Larsson (Raivo Ojasaar), Evald Roosaare, Arvi Tinits, Harry Verder, Mari-Ann Rikken, Heino Susi, Jyri Kork, Jüri Raus...

Head lugemist!

5 kommentaari:

Holger ütles ...

Nüüd on need letilt juba kadunud. Aga mitte kodustele raamaturiiulitele... Mul on lihtsalt kahju, et nii palju raamatuid läks vanapaberiks.

Holger ütles ...

Sent Date 04-23-2008 9:49:32 PM
From V Ederma

Lp H. Kaljulaid!

Olen üllatunud, et Teie ropageerite Aronovichi soparaamatu ostmist!

Hakkasin sellele vastama, kuid kiri miskipärast kadus ära. Võimalik, et kiri kustutati, kuna oli kriitiline! See nn. "raamat" on sihilik vaimusünnitis inimese poolt, kes püüdis intriigi ja valekaebuste abil saada osakonna toimetajaks, kuid kõrgemad ametnikud nägid läbi ja tal ei jäänud muud üle kui kirjutada sõnnikut. Tal on ka läinud paljude nimed ja ametid segamini, kuigi ta kindlasti pole seda tahtnud.

Teie isegi nimetate oma nimistus isikuid, kes tegelikult pole Ameerika Hääles olnud. Minu suhtes on tal hoopis vale andmed. Teie järgi olevat inimesi, kes seda soppa kiitsid. Tahaks teada, kes nad olid, see ei peaks olema saladus. Ma olen näinud ainult kriitikat eesti ajakirjanduses. Ja on neid, kes said aru, et see on jama ja ei kirjutanud sellest midagi.

Teid tuleb ka kiita, sest kirjutasite väga hea järelhüüde Karl Laanteele. Mina olin see, kes Karli tõi Ameerika Hääle juurde ja ta sai osakonna juhataja koha minu kaudu. Tema Lõuna-Ameerika kontaktidel ei olnud tegelikult otsest mõju. Mina olin sel ajal Euroopa osakonna asejuhataja, kes neid otsuseid tegi (osakonna juhataja oli neil aegadel välisteenistuja, kes tegelikult ei teinud igapäevaseid otsuseid).

Tegelikkus on väga pikk jutt, mis tuleb kunagi minu sulest. Olen juba palju Ameerika Häälest kirjutanud siinses eesti pressis, mida Teie kindlasti pole üle aastate lugenud; muidu te seda Aronovichi jama ei propageeriks.

Igatahes, ma tahtsin ütelda oma kommentaaris, et selle nn raamatu ostmine on raha raiskamine, kuid kommentaar "kadus" just sel momendil! V. Ederma

Holger ütles ...

[RE]soparaamat
H. Kaljulaid V. Edermale

Kriitika hulgas leidub siiski üks MM Aronovichi raamatut ka tunnustav. Tunnustus on ilmselt kantud kadedusest VoA vastu ja sest tulenevast soovist VoA-d mahakiskuvat teost upitada. Selle arvustuse kirjutas Õhtulehe sovetiaegne raudvara, ühtlasi Eesti Raadios kauakesti (paarkend krõbedamat stagna-aastat) koosseisuväliseks kaastöötajaks olnud Tõnis Erilaid. Ta isegi on SLÕ-s Ameerika Hääle eesti saateid sarjanud. Omab VoA-s aga ka oma lemmikuid, peale MMA veel N Raud jmt hilispagulane, kes tõmbasid majanduspõgenikena Läände juba kreeni vajunud Eesti NSV-st. Suurima viha on Erilaid SLÕ vahendusel valanud aga N Liidu häbematult reetunud Markus Larssoni, VoA eesti toimetuse viimase juhi peale.

Soovijaile on ta kirjutis lugeda veebiaadressil http://64.233.183.104/search?q=cache:Qp-rH1JGZdMJ:www.sloleht.ee/index.aspx%3Fv%3Dforum%26subtopicID%3D30236+erilaid+aronovich+loetav+ilukirjandus

Et Aronovichi viimne raamat (olgu puhta fiktsiooni või siis nonfictionina) paraku osutus nurikirjanduseks, jään mõistetava huviga ootama Teie käsitlus/t/i Ameerika Häälest.

Anonüümne ütles ...

Tiina Pork, aka Dora: Romaani autor tunneb käsitletavat teemat väga hästi, kuna pärast koos abikaasa Adiriga Eestist Ameerikasse emigreerumist töötas ta pikka aega Ameerika Hääles. Teos on ühteaegu nii ilu- kui tõsielu-kirjandus ja tegelaste kindlad prototüübid:
Dora Padu ~ Tiina Park,
Caius Mitra ~ Ilmar Mikiver,
Lea Yontev ~ Mara Maret Aronovich jne
Hille Karm, Tiina Park; Siin Ameerika Hääl, Washington: Tiina Pargi Ameerika-elu — Elutark/Delfi.EE 15.1.2015;
http://elutark.delfi.ee/raamatud/siin-ameerika-haal-washington-tiina-pargi-ameerika-elu?id=70351967

Anonüümne ütles ...

Kalev Vilgats: … Raamatukaanel hoiatab Aronovich: “Kummati ei ole see tõsielujutt…”

Oh, oleks Aronovich kirjutanud parem tegelikele nimedele tugineva tõsieluraamatu Ameerika Häälest! Või oma mälestused sellest elu- ja tööperioodist. Osa varjunimesid on lausa ebardlikud ja esimene pilt, mille Aronovich AH Eesti toimetusest loob, lausa eemaletõukav… Raamatut lugedes jääb kesiseks pilt Eesti toimetusest ja AH-st üldse. Väga ääri-veeri riivab autor eestlaste kogukonna elu lombi taga.

Vahepeal muutub juba ärakukkuv lugemine veidi huvitavamaks, kui värske tuulena tungib AH läppunud toimetuseõhku muudatuste aeg NSV Liidus.

Teadlikult tahtmata kinnitab Aronovich oma kirjeldustega AH-st, et seal mitte ainult ei tuntud vaenlast, kellega sõnasõda peeti, vaid Ühendriikide valitsusele ja selle raadiojaamale oli täielikuks uudiseks ja üllatuseks nii see, mida Mihhail Gorbačov ette võttis, kui NSVL-i kokkuvarisemine ja Eesti taasiseseisvumine.

472-leheküljeline “Tagasikäiguga edasi” jäi mul lõpuni lugemata. Poole peal kippus haigutus lõualuid paigast viima, siis tabasin ennast juba lehitsemas ja lõpuks panin raamatu käest. Ei olnud huvitav, pigem igav ja venitatud. Poolega sellest mahust saanuks kõik ära öelda…
Vt Aronovich ja Ameerika Hääl (13.3.2007 PrnPM) http://www.parnupostimees.ee/2148545/aronovich-ja-ameerika-haal