laupäev, 10. jaanuar 2009

Pärdi IV LA-sümfoonia

Loojanguhalo Pärast 38-aastast sümfoonilist pausi ja vahepeal juurutet tintinnabuli-stiili on meil lõpuks tema uus sümfoonia. Just Los Angeleses tuleb täna esiettekandele Pärdi IV sümfoonia. Arvo Pärdi LA-sümfoonia esitab Esa-Pekka Saloneni taktikepi all kohaliku filharmoonia orkester. Teose on tellinud kahasse LA Filharmoonia + Ars Musica Australis — Canberra Muusikapeo korraldaja. Esiettekanne on mh särav kaunistus kontserdisarjale pühitsemaks peadirigent Saloneni viimast hooaega LA Filharmoonia orkestriga.
Kolm nädalat enne uudisteose maailma-esiettekannet üllitas Pärdi kirjastaja Universal Edition üpris uuenduslikult osa partituuri (58 lehte) ka veebis ja lubas huvilistel kogu partituuri tellida e-postiga.

Loojanguvalgusega pimeduse vastu Nii LA-sümfoonia esiettekanne kui ka teos tervikuna on pühendatud Mihhail Hodorkovskile — Venemaa viimase viisaasta kuulsamale märtrile, naftaärikast meediamagnaadile, kelle Moskva kremlis peremehetsev gebistlik kildkond vangistas õpetuseks oma vastasrinnale. Hodorkovski on hetkel Siberi vangilaagris kusagil teispool Baikalit.

Täiendus 12. I 2009:
... kaassõnas nimetas Arvo Pärt uudisteost omalaadi vabaduspalveks ja lootuskiireks...
... ning mõlemad nimetatuist olid kontserdikuulaja Briani hinnangul ka muusikas eneses lihtviisi tabatavad. Seesama muusikahuviline lisas kontserdipäevikus OutWestArts.Blogspot.Com:
Kõige rohkem liigutas mind ehk heliloojat tervitava rahvahulga nii suur entusiasm ja soojus. Teda koheldi rokkstaarina ja kontserdi järel autori käesurumist ootava pika saba ees näis ta justkui üks 70-aastane eesti Miley Cyrus [ameerika imelapsest superstaar]. Kas nii juhtub ainult LA-s? Võib-olla. Nii või teisiti, oli täna aga tõesti üks tähtis õhtu.

Lugeda sobib ka Los Angeles Timesi 11. I 2009 ülevaadet A Mystic in La La Land (Müstik LA-LA-LAA-maal), sama lehe blogist Culture Moster on avaldatud Gina Ferazzi foto

Läinud hooajal pühendas eesti muusika suurmees kõik enda teoste ettekanded veel ühe vene märtri — Kremli-kriitilise publitsisti Anna Politkovskaja mälestusele. Politkovskaja mõrvati Moskvas 7. X 2006.
Eelmise III sümfoonia (1971) pühendas Arvo Pärt muide Neeme Järvile. Pärdi instrumentaalmuusika suurtööd jäid läinud aastasaja kuue- ja seitsmekümnendisse ning alles AD2002 — veerand sajandit hiljem lõi Arvo Pärt midagi taas täiskoosseisus orkestrile + klaverile (LamenTate)

Neljanda LA-sümfoonia ettekanne on Walt Disney Kontserdimajas (Trey Ratcliffi foto) täna kl 20 kohaliku aja järgi (11. I kl 6:00Eaj) algava eeskava teises osas. Värske sümfoonia keelpilliorkestrile, harfile, löökpillidele kulgeb läbi 3 osa veidi enam kui poole tunniga.

5 kommentaari:

Holger ütles ...

Arvo Pärdi LA-sümfoonia Euroopa-ettekanne on kavas neljapäeval, 16. IV 2009 Finlandia-talos. Kontsert algab Pärdi sümfooniaga kl 19:05 Eaj (16:05 UTC).

Otseülekande teeb Yleisradio ja vahendab ERR-i Klassikaraadio. Kontserdi vaheajal kuuleb Arvo Pärdi varem Yleisradiole antud eestikeelset intervjuud. Klassikaraadio otseülekannet saab kuulata reaalajas veebiaadressil

http://klassikaraadio.err.ee/listen?lang=_eng

Listen live:

On Thursday, 4/16/2009 at 16:00 UTC Estonian Klassikaraadio and Finland’s Yleisradio will jointly broadcast the live performance of Arvo Pärt’s LA Symphony (No4) from Helsinki. The second half of the program comprises Dmitri Shostakovich’s Piano Concerto No1 (Aleksander Toradze) and Edward Elgar’s “Enigma” variations.

This is the 1st time Arvo Pärt’s newest symphony is played in Europe. The world premiere of Pärt’s LA Symphony, by the Los Angeles Philharmonic Orchestra under Esa-Pekka Salonen, took place in January 2009.

Ülejäänud kontsert sisaldab Šostakoviči I klaverikontserti ja Elgari Enigma-variatsioone. Helsingi Linnaorkestrit dirigeerib türklane Cem Mansur.

Holger ütles ...

Uskumatu! La-sümfoonia Eesti-esiettekanne jäi aplausita.

Arvo Pärdi IV sümfoonia täna õhtul Niguliste kirikus oli mu sügavaks kurvastuseks justkui liimist lahti. (Mullune Euroopa esiettekanne, või vähemalt selle raadioülekanne Helsingist ei läinud kah korda, nii et nüüd tuleb IV sümfoonia autoriseeritud heliplaadi ootele jääda)

Seega sai Pärdi 2 teise teose vahel kõlada ükskord see autori sünnimaal nii pikalt oodatud kohalik esiettekanne. Kuid seda hämmastav, et aplausi ei tulnud... Vist küll mitte seepärast, et pieteeditunne publiku halvas (mida ei saa ju päris lõpuni välistada) või veel võimatum — et instrumentaalses teostuses konarusi täheldati... Vähemalt osakene publikut sai Muusikale pihta, kõrva kriipivate häirete kiuste sai silmata ikka olulist ka. Ega see sümfoonia ole ebapopulaarselt keeruline, vastupidi — New Yorgi ettekande publik oli silmatorkavalt alaealine, nii et kätkevaid paleusi ehk võimatugi oleks aperfektse käsitlusega lörtsida (?) Aga Niguliste kontserdsaalis istunud kuuljad — nemadki ei söandanud oma kaht käekest kokku laksatada, et kurtuse paratamatuid ohvreid plaksutama julgustada. Piinlik lugu.

Kohalviibinud helilooja sai siiski kolmekordse tänu,seda kontserdi lõpuaplausiga. Hea et niigi läks.

Anonüümne ütles ...

"Keegi peab ju kiriku põranda ära pühkima!" — Arvo Pärdi sõnad IV La-sümfoonia 20. veebruari kontserdil, kui ta oma jope Niguliste kontserdisaalis istepingi alla peitis.

Holger ütles ...

IV SÜMFOONIA PÕHJALA ORKESTRIGA ANU TALI JUHATUSEL ESTONIAS 3. V 2010 OLI PERFEKTNE

Pärdi mõõtmatu kaastunne kiskus kaasa, lohutas, aga tegi ikka kurvaks ka — venelaste ja Venemaa tuleviku pärast. Mõtisklesin märter Hodorkovski kõrval ka tema Kremli-meelsete rahvuskaaslaste poolt Eestis kimbutatava koolipoisi Segei Metlevi peale. Ka teda hiljuti Moskvast tervitamas käinud Konstantin Borovoi jmt peale, kelle moraalne jõud võiks optismi sisendada, ent keskkonna surutis, mida Pärt siin muusikaga väljendada suudab, on väga masendav ega jäta venelastele rahvusena suurt elulootust.
Ja Anu Tali ning tema orkester üllatasid positiivselt

Holger ütles ...

Õhtuleht küsib 12. II 2011: Kas Arvo Pärt saab Grammy? - Ei saa! Aga tema IV sümfoonia plaat võib ja võib ka mitte saada — vt Õl http://t.co/AjTaP6q

Lisaksin, et Salose dirigeeritud esiettekanne ja selle salvestus on õnneks väga hääd. Pärdi sümfooniat saab ja on ka mängitud nii ja naa, head dirigendid koos sama heade orkestritega on leidnud alati midagi uut ja Pärdi LA-sümfoonia on siis iga kord nagu uus. Mind on seni vaimustanud Esa-Pekka Salonen ja Anu Tali oma interpretatsioonidega. Pärdi puhul ei saa teisiti ollagi, et iga tema IV (hea) esitus on omaette elamus. Ent on ka mõned läbikukkumised, mida ma siin parem ei täpsusta. Salose dirigeeritud plaadisalvestus maailma-esiettekandest Los Angelesis nende hulka kindlasti ei kuulu.