laupäev, 17. aprill 2010

Presidendikõne varjuderiigis

RAHUTU MAAPÕU ON EUROOPA LEINALOORI MÄHKINUD. Taevalaotus Prantsusmaast Venemaani ei ole nii õnnist vaikust hoidnud ammu, ju vist Graf Zeppelini aegadest. Islandi tulemägede tuhaheide on sundinud 23 riiki sulgema oma õhuruumi, taastades Vanas Maailmas ilmasõdade-eelset Kuldajastu-tunnet, kui liikumisvabaduse ülima rahulduse sai sõidust Idaekspressiga (mis nüüdseks on Agatha Christie sule alt AD1934 igavikku kihutanud) ning ideoloogia-tõdede kriteeriume ei kaalutud genotsiidi-praktika ulatusega.

Veel langeb tänasele 17. aprillile võimuajaloo meenutusväärne fakt — Sigade lahe invasioon AD1961, kui rünnakule viskus pagulaskuuba tuhatkond ja algas punadiktatuuri kukutamise katastroofiline katse Vabaduse saarel, kus kommud paljude USA presidentide kiuste vägivallatsevad tänini. Nii seostab see kalendripäev enneaegu lahkunud riigipäid Kennedyt & Kaczyńskit, tuues meid tagasi Poola tänasse leinapäeva mälestama nii 7 päeva kui 7 kümnendi eest Smolenski all juhtunut, kus ohvrivere-janus pind 96 järjekordset elu võttis... Laastates neid, kes lootsid leina leevendada... Kellelt 70 aastat salatud massiroim oli juba röövinud perekondade pead ja rahvuse ladviku.

VALE VÕIM VAOB VALURIKKALT. Lause Lech A Kaczyński pidamatajäänud ja praegu nii sageli osundet Katõni-kõnest:
Kuriteo kavandanute otsuse tulemusest, milleks oli püüd Katõni tõde varjata, kujunes kommunistide võimupüüdluse üks alustala — sõjajärgset Rahva-Poolat põhistav vale.
"Poola Kolgata kõige troostitum jaam — Katõn" vt Rzeczpospolita 11. IV 2010 poola ja inglise keeles
Smolenski sõjaväelennuvälja taga metsas laupäeva, 10. IV 2010 hommikul kl 9:56 juhtunu võttis Poolalt presidendipaari, riigipangajuhi, peastaabi ülema jpt võimu- ja sõjaväeladviku liikmeid. See veresaun jäi groteskselt lähedale paigale, kus 70 aastat varem leidis oma sünge lõpu 21 tuhat poola ohvitseri. Poolat painavad emotsioonid: Kas püsib siin ammuse needuse vägi? Pime juhus? Praeguste võimurite totrus? Nii ei soovita näiteks psühholoog Wojciech Eichelberger segi ajada kangelaslikkust ja rumalust:
Kuidas võis [Poola] riik lubada nii suure hulga oluliste isikute nii rumalat hukku? Ei maksa seda tragöödiat leevendada sangarluse sildiga, mis meie rahva martüroloogiasse kuulub. Sangarluse kuritarvitamine kahandaks möödanikukangelaste au.
Wojciech Eichelberger "Stracimy ważne sanktuarium (ek: Pühamu minetamine)" Rzeczpospolita, 15. IV 2010
Eichelberger on Poolas hästi tuntud ka följetonistina, kelle arvamuslugu, niisiis, mõjub inetuvõitu vihjena lahkunud presidendi intellektile... Postuumsest presidendikõnest nähtub siiski soov stalinistlikule valele punkti panna. Kuid katastroof muutis punkti hüüumärgiks.

Katkeid hukkunud presidendi kavatsetud kõnest:
... tapetute omaksed jt julged inimesed talletasid, kaitsesid ja pärandasid [tõe Katõnist] oma järeltulijaile. Nad suutsid Katõni mälestuse läbi kommunismi-aja kanda [---] Sestap oleme nende kõigi ja eriti Katõni Perede au- ja tänuvõlglased. [---] Katõn sai Poola ajaloo valulikuks haavaks, mis mürgitas pikkadeks kümnenditeks poolakate vahekorra venelastega. Laseme sel haaval siis paraneda ja armistuda. [---] Hindame, mida venelased on viimsed aastad teinud. Me peame selle 2 riiki lähendava tee käima lõpuni — kõik Katõni kuriteo asjaolud tuleb välja selgitada. Et vale vaoks igavikku, tuleb saavutada ohvrite süütuse ametlik kinnitus ja teha kuritööga seotud dokumendid kättesaadavaks. Me nõuame seda austusest ohvrite mälestuse ja nende perede kannatuste vastu. Nõuame seda ka ühisväärtuste nimel, mis terves Euroopas looks pinnast heanaaberlikule usaldusele ja partnerlusele. [---]
Vrd Lech Kaczyński 10. IV 2010 pidamata jäänud kõne tõlkega 12.-13. IV 2010 Postimehes
PRESIDENDI SURM võib varjutada ametiaja võimalikud vead, ent kujundab kindlasti silmipimestava presidendilegendi. Tõelised tragöödiad kätkevad tegelikkust muutvat maagiat, viimane heidab lootusekiire tulevikku. Poola rahva ränk kaotus võib anda väljavaateid nii kommunismi (stalinismi) Vale lõplikuks hülgamiseks kui ka ajalooliseks leppimiseks Venemaaga. Midagi sarnast juhtus John F Kennedy surmaga, mis lasi karismaatilist presidenti paista kõikvõimalike (mh perekondlikust kaetusest Kuuba-needuseni ulatuvate) vandenõude märtrina. President Kennedy justkui ei vastuta Külma sõja positsioonide osava kaitsestrateegia või seda vähem salajase poliitilise sõja süvenemise eest, milles ta oli päriselt väga osav. Nii jäi Vietnami eskalatsioon hoopis tapetud presidendi antipoodiks peetava (ja sestap koguni vanenõus kahtlustava) Lyndon B Johnsoni pärandiks. Kuigi Kennedy mõrva tõttu Dallases ära jäänud kõne teinuks temast enda järelkäijaga vähemalt võrdväärse konfliktiarhitekti.

JOHN F KENNEDY MÕRV JA ENNATLIK AMEERIKA HÄÄL. President sai kuulitabamuse reede, 22. novembri õhtul kell pool kümme Eesti aja järgi. Juba 21.57 Eaj, vaid minuti enne eestikeelse saate lõppu teatas Ameerika Hääl (VoA):
“Lõpuks eriteade. Täna tulistati president Kennedyt, kui ta sõitis lahtises autos läbi Texase linna Dallase. Kennedy toimetati kohe haiglasse ja praegu puuduvad teated tema ellujäämise kohta.”
President suri mõni minut hiljem, kell 22, kui kõik katsed tema elu päästa nurjusid. Veidi varem oli VoA samas eesti saates vahendanud aga presidendi päevakavas olnud kõne, mille esitamisele Kennedy oli just teel, kui teda tulistati. Kõne pidanuks ta Dallase seltskonna ja äritegelasile kohalikus Trade Marti kaubandkeskuses. Nii said eestlased tänu eelteavet post-factum-tegelikkusena pakkunud VoA-le tutvuda selle õigupoolest pidamata jäänud kõne tekstis leidunud mõtetega:
“President Kennedy tänase kõne tuumaks” — nii nagu VOA seda esitas — “oli tõotus, et USA üha kasvav võimsus on pühendatud rahu ja vabaduse teenimisele. [---] Vaatamata USA kasvavale võimsusele ei ole need, kes tema vastas seisavad, loobunud oma ihadest. Ohud ei ole vähenenud, valvsust ei saa kahandada. [---] President meenutas, et tema ametisoleku 3 aasta jooskul on vahel olnud vajadus anda konkreetseid hoiatusi. Nende hoiatustega tehti selgeks, et USA ei jääks kõrvalseisjaks, kui kommunistid asuksid väevõimuga ka Laost üle võtma, Kongosse sekkuma, Berliini neelama või Kuubasse lendrelvi vedama.

«Rahu kaitsmine oli edukas, kuid mitte sõnade pärast, mida ütlesime, vaid meie valvsuse pärast, mida olime valmis kasutama nende põhimõtete nimel, mida oleme valmis kaitsma.»

[---]
Ta andis oma kuulajaile Dallases ka hoiatuse, et ükski riik ei saa olla välismail tugevam, kui ta on kodus. Kennedy märkis sel puhul USA majanduslikke saavutusi. Esmakordselt on vabrikutöölise palk ületanud 100$ nädalas... [---]”
Eestikeelne VoA saade 22. XI 1963

FOTO: Düsseldorfi lennuväli tänavu 17. aprillil (Oliver Berg/DPA/Spiegel)

6 kommentaari:

Holger ütles ...

Medvedjev ja Saakashvili Krakovis
Presidendipaari matus kujunes Lääne riigipeade (v.a Saksamaa) kõrvalejäämise tõttu valdavalt Ida-Euroopa ürituseks. See rõhutas veel kord Lech Kaczynski tähendust Balti riikidest Balkanimaadeni, liidust mis põhineb ühisel umbusaldusel Moskva vastu. Londoni Timesi arvates illustreeris viimaste kuude geopoliitilist muutust kõige paremini asjaolu, et matusele kohale tulnud Dmitri Medvedjev sai Barack Obama puudumise tähelepanu keskmesse.

Tulemägede tuhapilved aitasid Medvedjevit muulgi viisil: Gruusia president Mihkiel Saakašvili lennuk hilines, suunamise tõttu läbi Rooma, nii et Venemaa esindajat säästeti piinlikust kohustusest istuda kirikus samas reas lähestikku oma peavaenlasega.
Saakašvili saabus Krakovisse siiski õigeks ajaks, et põlvitada uue haua jalamil Waweli lossi kabelis koost idaeruooplaste ülejäänud kõrgete esindajatega.

Anonüümne ütles ...

Islandi vulkaanituha pärast seisvad reaktiivlennukid ja tühjad ootesaalid lennujaamades näitavad Erakonna Eestimaa Rohelised teatel hästitoimiva üleeuroopalise raudteevõrgu vajadust. Tallinnast Pariisi pääsemiseks kulub lennuvõimetuse tõttu pea 2 ööpäeva. Lõuna poole reisides saab läbi Läti, Leedu, Poola ja Saksamaa vähem kui 10 ümberistumise ja 40 tunniga Prantsusmaale. Stockholmist jõuab Pariisi veidi rohkem kui 20 tunniga, aga enne peab Rootsi jõudma.

Marek Strandberg: Warren Buffett, tuntumaid investoreid maailmas, alustas USA-s raudteeärisse investeerimist ammu enne Islandi vulkaanipurset. Täna on õige hetk, et teha looduse näidatud vajadus teoks. Raudteeliiklus on energiasäästlikum kui lennureisimine ja raudteesõidukites on taastuvenergia kasutussevõtt lihtsam kui lennumasinates.

Valdur Lahtvee: kaasaegsete rongiühendustega ei ole reisiaeg just märkimisväärselt pikem kui lennukiga.

Mart Jüssi: Kupees on vaieldamatult meeldivam ja mugavam sihtkohta kulgeda kui lennujaamades istudes. Istuksin meeleldi mugavas rongikupees, toimetaksin omi tööasju võrgus ja heidaksin rongiaknast puurivaid pilke (tulemägede) tolmupilve poole.

Anonüümne ütles ...

Massimõrv Katõn-2
Lech Kaczinsky ja tema kaasreisijad
tapeti julmalt Smolenski metsas.
Vaata videot: http://mignews.com/news/disasters/world/240410_70814_50474.html

Anonüümne ütles ...

People on board the Kaczinsky's plane were shot dead

Please have the probably fullest analysis by now, published three days ago, of what happened immediately after the catastrophe of Polish President's plane and why there are shots heard on the video record.

The passengers were shot by commandos at the spot, and some of the passengers shouted "Don't kill us!" while others shot back. Ask someone to
translate the text. This analysis gives exhaustive answers to other questions arising from the video as well.

The analysis is on the web at the address:
http://www.rupor.info/analitika/2010/05/01/v-ubijstve-kachinskogo-viden-pocherk-putina/

The video by Andrei Menderei, a local resident, that he shot some minutes after the crash and immediately placed on the web:
http://www.youtube.com/watch?v=XxdOnSsPV9I&feature=player_embedded

Same video, with Polish comments (also in English):
http://mignews.com/news/disasters/world/240410_70814_50474.html

Valeri Kalabugin

Anonüümne ütles ...

Valeria Novodvorskaja Katõn2-st: Lech Kaczyński on antisovetliku poliitikuna eksinud ainult ühe korra - kui ta otsustas sovetivõimureid usaldades sovetlikule territooriumile lennata sovetiaegse lennukiga. Ja tsiviliseeritud maailm ei süüdista tema mõrvas kedagi. Nafta, gaas ja udukate varjab kõik.

Valeriya Novodvorskaya (Moscow journalist, former activist of Soviet Dissident Movement): The anti-Soviet politician Lech Kaczyński has made a mistake only once - when he boarded a Soviet airplane to fly to the Soviet territory, believing the Soviet authorities.

And the civilized world will not accuse anyone. Everything will be covered by gas, oil and fog.

KATYN-2: Murder International Inc will operate, until there are no more Soviets and the KGB" (April 2010)
http://kavkazcenter.com/eng/content/2010/04/12/11844.shtml

Holger ütles ...

DÜNAMIIT POOLA-VENEMAA SUHTELE?

Poola päevaleht Rzeczpospolita kirjutas 30. X 2012 kaks nädalat varem Venemaalt naasnud poola asjatundjate vapustavast avastusest — riigijuhte Smolenski lennutanud ja katastroofiliselt maandunud TU-154 vrakilt, väliskerelt ja ka 30 istmelt avastati trotüüli ja dünamiidi selgeid jälgi. Samade ainete olemasolu tehti seejärel kindlaks ka õnnetuspaigas. Veel ei ole lõplikult välistatud hüpoteesi, et lõhkeainesetted võisid olla õnnetuspaigas varem, nt jäänukina II maailmasõja lõhkemata lahingumoonast.

Rzeczpospolita lisab, et varem keeldusid poolakad alla kirjutamast venelaste koostatud pürotehnilise ekspetiisi protokollile ja taotlesid omapoolse ekspertiisi tegemise õigust. Ekspertiisi tulemused esitati peaprokurör Andrzej Seremetile, kes sellest omakorda teatas peaminster Donald Tuskile. Seejärel on alanud diskreetsed nõupidamised, mis ekspertiisileiuga peale hakata. Ja nõupidamised kestavad…