esmaspÀev, 18. veebruar 2019

Moskva pakt ja Tartu rahu

ajaloo pilkelaual
AD2019  🆚  AD1919


VIIE AASTA EEST sobitati Eestile nii halvaendeline Moskva pakt, et selle ratifitseerimise korral riiklik jÀrjepidevus hÀviks ja pÔhiseadusliku riigipiiri asendaks uut maismaa-piiri sÀtestav leping Venemaaga.

Eesti Vabariigi virtuaalse eksistentsi 101 aastast on ĂŒks ( 13 kuud ) kulgenud sĂ”ja + 75 aastat Tartu rahu tĂ€he all. Ja ĂŒlejÀÀnu ?


RAISUS VEERANDSAJAND. Eesti vĂ”imuladviku varsti ¼ sajandit hoitav Ă€raandja-poos idapiiri osas on jĂ€tkusuutlik… VĂ”i vĂ€hemalt pĂŒĂŒab nĂ€idata seda niimoodi viimati(ne) valitsusliit.

Nimelt kÀis oma suutlikkust Àsja Moskvale tÔestamas EV vÀlisametkonna 8(-!!!-)liikmeline delegatsioon eesotsas poliitika-osakonna peadirektori Lembit Uiboga. Poliitkonsultatsioonina kirja lÀinud kÔneluste laabumist VF-i delegatsiooniga, MИD-i II (Euroopa) osakonna direktori Sergei S Beljajevi eesistumisel, kuulutas Eesti pool samal Ôhtul pax Tartuensist rikkuva tiraadiga:
«Kohtumisel arutati [---] Eesti-Vene piirilepingutega seonduvat ning tĂ”desid, et lepingute jĂ”ustamine on mĂ”lema riigi huvides ja aitaks kaasa kahepoolsete suhete parandamisele.»

TSITAAT ON TÄPNE: arutati tĂ”desid… Ehk iga tĂ”de pole tĂ”si… Ja lugu nii oligi.

Moskva ei vĂ€ljastanud kohtingust mingit MИD-i avaldust — seega mitte kippu ega kĂ”ppu «mĂ”lema riigi huvide» jĂ€rgimise kinnituseks kohtumise vÔÔrustaja poolelt. Mis on seda veidram ja selgem osutus vĂ”imalusele, et konsultatsioone algataski Tallinn. Et ĂŒlesandeks oligi moskoviite usutada ju tervelt 25 aastat vĂ€ltava piiri-perestrojka-kursi kindlas kestlikkuses — ka valimiste jĂ€rel!

Ja MИD-i vastus Tallinna mikserdajatele polnud arvatagi kuigivĂ”rd empaatilisem Pressi-MaĆĄa Zahharova varem na Ă©tu tĂ©mu antud teatest —> 13. XII 2018 briifingu video:
«Meie suhtumine piirilepingute ratifitseerimisprotsessi ei muutu — protsessi edu eeldab teineteisega suhtlemiseks normaalse vaenuvaba Ă”hustiku tagamist ja seda, et Eesti ei poogiks ratifikatsiooni kĂŒlge mis tahes poliitilisi lisandeid, klausleid ega tingimusi.»

MOSKVA PAKT. Moskva-kohtumisel 18. II 2014 sĂ”lmisid vĂ€lisministrid Urmas Paet EV nimel ja Sergei Lavrov VF-i nimel 3 lepingut, mis ♳ mÀÀrasid Venemaa ja Eesti riigipiiri Tartu rahulepingus sĂ€testatust oluliselt lahknevale joonele, ♴ loovutasid VF-ile ENSV halduse alla kuulunud akvatooriumi ja ♵ andsid VF-i kontrolli alla 2 eksterritoriaalset enklaavi EV pealinnas.

Urmas Paet ja Sergei Lavrovi 18.2.2014 Moskva pakt

》  I S E K I R I :  TARTU RAHU KRONOLOOGIA 《
EHK KUIDAS TÕE + ÕIGUSE KALJULT (MITTE) LASKUDA AJULIIVA


Sel, 2019. aastal leeb rida mÀrkimist vÀÀrivaid tÀhtpÀevi veel.

TÄNAVU MÄRTSIS möödub 20 aastat Tartu rahu jĂ€rgset pĂ”hiseaduslikku riigipiiri hĂŒlgava piirileppe viseerimisest Peterburis — leping lĂŒkati siiski sahtlisse… kuueks aastaks.

TÄNAVU AUGUSTIS möödub 29 aastat Tartu rahulepingu jĂ€rgimise nĂ”ude esitamisest E(NS)V ja VF-i lĂ€birÀÀkimistel; Eesti delegatsioon seadis jĂ€rgnevail kĂ”nelustel Tartu rahulepingut heanaaberlike suhete aluseks veel vaid 4 aastat — kuni 👇🏿 november 1994…

TÄNAVU SEPTEMBRIS möödub 80 aastat viimasest viitest Tartu rahulepingule EV ja NSVL-i lepinguis — Vastastikuse abistamise pakt.

TÄNAVU OKTOOBRIS möödub 10 aastat karistusseadustiku tĂ€iendamisest, mis muutis riigireetmise tunnusel karistatavaks ka «vĂ€givallata tegevuse», kui see on «suunatud [EV] territoriaalse terviklikkuse vastu»; nii osutusid riigireetmise aktiks edaspidi ka kĂ”ik sobingud, mis rikuvad pĂ”hiseaduse §122 emba—kumba lĂ”iget:
♳ Eesti maismaapiir on mÀÀratud 1920. aasta 2. veebruari Tartu rahulepinguga jt riikidevaheliste piirilepingutega. Eesti mere- ja Ă”hupiir mÀÀratakse rahvusvaheliste konventsioonide alusel.
♴ Eesti riigipiire muutvate lepingute ratifitseerimiseks on nĂ”utav riigikogu koosseisu kahekolmandikuline hÀÀlteenamus.

TÄNAVU OKTOOBRIS möödub 100 aastat Tartu rahulĂ€birÀÀkimiste algatusest EV poolt.

TÄNAVU NOVEMBRIS möödub 25 aastat EV Tartu rahulepingul pĂ”hineva seisukoha ametlikust loovutamisest — peaminister Andres Tarandi avaldus Postimehele:
«Meie kangelaslik, ent ebapraktiline hoiak piirikĂŒsimuses hakkab lĂ”ppema.»
Tarandi doktriini jÀrgis Eesti vÔimuladvik terve jÀrgneva veerandsajandi, kuni AD2019 keskerakond kaasas valitsusliitu 2 doktriinile mittekuuletuvat erakonda: EKRE ja Isamaa.

TÄNAVU DETSEMBRIS möödub 100 aastat rahulĂ€birÀÀkimiste algusest Tartus, mille tulemusel 2. II 1920 sĂ”lmisid EV ja VF Tartu rahulepingu.


》  I S E K I R I :  PUTINI  3  VASTUST  PIIRIKÜSIMUSELE 《
S O V E T I S M   áš±ê» - i   P I I R I P O L I I T I K A S