reede, 23. september 2022

Maailm +9 kümnendit

SAJA AASTA PÄRAST asendub kohmaka ja energianõudliku elektroonika spintroonika. Valdavaks muutub puutevaba tehnika, alates mõttejuhitavast olmest kuni hõõrdevaba liikurini, kus toimib magnetväli selmet õlitatavad veerekehad. Elektrienergiat ammutatakse Friedmani ennustusel üha enam avakosmosest.

Milline on meie tulevik aga geostrateegilises vaates? Friedman George'i raamatu "Järgmine 100 aastat" (2009) esimese eestinduse on Läänemeremaade jmt eestlasele enam huvi pakkuvast käsitlusest tänuväärse kiirusega teinud Infopartisan. Isekiri ahendab sellest siin peamiselt putinistliku (WP) Moskva ja Balti riikide lähitulevikuga seonduvat.

Lühidalt: Venemaa (RU) piir Euroopaga jääb peamiseks…


MUR(D)EJOONEKS. See on Balti riikidest Rumeeniani ulatuv ala, mille piiride lugu on olnud heitlik ja konfliktne. Pealegi sirutub neist põhja pool — Peterburist Püreneedeni — üle nende pikk ja kitsas tasandikuline riba, kus napib looduslikke tõkkeid. Mistap just sel alal ongi peetud Euroopa suuremaid sõdu ja sealt kaudu on RU-sse tunginud nii Napoleon Bonaparte kui ka Adolf Hitler. Sestap tuleb RU-l oma piire Ida-Euroopa lauskmaal puhvri loomiseks võimalikult läände suruda. Teises maailmasõjas jäi RU pidama keset Saksamaad, aga külma sõja (KS) tulemusena on taandunud ida poole. Nüüd peab RU naasma nii kaugele kui võimalik. Mis tähendab, et Baltimaad ja Poola on Moskva jaoks, täpselt nagu varemgi, lahendust nõudvad probleemid.

Geostrateeg Friedmani ennustus: järgmine ilmasõda algab 2050. NB! Kasvanut Suomi! Nippon! Ve Türkiye!
MAAILMA POLIITILINE KAART IIIMS-ı ALGUSEKS
Raamatu tõlkekatkendite "I osa, II osa, III osa, IV osa ja V osa pealkirja all Külma sõja uus rindejoon


VENE KÜSIMUSE lahendas KS ainult näiliselt. Kui RU suurvõim oleks 1990-kümnendil kokku vajunud reaks pisemaks riigiks jagunedes, siis oleks vene ülevõimuga koos hääbunud ka oht Euroopale. Vene küsimus lahenenuks, kui ameeriklased, eurooplased ja hiinlased toona oleksid tarvilikud sammud astunud, ent Euroopa olid XX sajandi lõpus otsustavaiks tegudeks nõrk ja lõhestunud, hanihiinlased nagu alati, aga hõivatud oma siseasjust ja ameeriklaste tähelepanu keskendus 2001. aasta 11. septembrist sõjapidamisele islamistidega — sõjale terrorismiga. Ühendriikide sammud jäid lühidaiks ja ebakindlaiks, mis pani Moskvat USA-d ähvardava ohu suhtes vaid kõrvu kikitama ja valmistuma.

Lihtne tõsiasi, et RU ei lagunenud, toob geopoliitilise vene küsimuse taas päevakorrale. Arvestades, kuidas RU end praegu (WP võimu ajal) laeb, kerkib see küsimus pigem varem kui hiljem. Uuest konfliktist ei tule külma sõja kordust rohkem kui IMS-ist Napoleoni sõdade kordust. Küll aga tõsetub uuesti põhjapanev küsimus: kui RU on ühtne suurriik, siis kus on ta piirid ja milliseks kujunevad ta suhted naabritega? See probleem sisustab järgmise suurema faasi üleilmses ajaloos – kuni AD 2020 [päriselt paar aastat hiljem] 


E e s t i  v ä l j a v a a d e  k u n i 2222


RU = STRATEEGILINE ÕUDUKAS. Kolm Balti riiki oli kunagi osa N Liidust, mille kokkuvarisemisega said kõik taas iseseisvaks. Ja AD2004 said neist ses [RU] kitsas aknas [Läände] NATO-maad. Eurooplased on oma allkäigutsükli jõuetuses tõenäoselt liiga kaugel olukorra ärakasutamisest. Kuid RU ei hakka oma riikliku julgeolekuga riskima, olles näinud, kuidas Saksamaa — viimane sant AD1932 — jõudis AD1941 Moskva väravaile. Balti riikide, aga ka Poola astumine Põhja-Atlandi kaitseliitu on NATO Moskvale halvas mõttes lähedale toonud. See riik, mida rünnati viimase 200 aasta jooksul 3 korral, ei saa lihtsalt piirduda mugava oletusega, et NATO-st ja tolle liikmeist mingit ohtu karta pole.

Poolakate toetus kuulub igatahes baltimaalasile, ja vastupidi. Venelased üritavad ukrainlasi tõmmata kui mitte alt, siis oma liitu Valgevenemaaga ja nii rivistavad oma üksused Poola piirist ja Musta mereni. Sest hetkest alustab RU Baltikumi neutraliseerimise protsessi. Kõik see — ennustas Friedman AD2009 raamatus The Next 100 Years — pidanuks leidma aset 2010-kümnendi keskel.


Venelaste käsutuses on 3 vahendit, mille abil nad saavad suurendada mõjuvõimu Baltikumi üle:
  • esiteks — salasõda (gebistlikud salaoperatsioonid à la speZop AD2022 Ukrainas) Nagu USA on üleilma rahastanud ja ergutanud valitsusväliseid organisatsioone, nii rahastab ja ergutab RU neis riikides vene vähemusi + kõikvõimalikke venemeelseid elemente, mis siin vaid märguannet või raha ootavad. Kui baltimaalased neid liikumisi kimbutavad, saavad venelased ettekäände kasutada oma…
  • teist vahendit — majandussõda, eriti gaasitarnete katkestamist ja…
  • lõpuks — otseselt sõjalist survet, tuues piiri äärde arvestatava hulga vägesid.
Poolakad ja baltlased mäletavad hästi venelaste ettearvamatust. Psühholoogiline surve saab olema tohutu.


Friedman George'i visiooni muist sel sajandil leevaist arenguist loe siin!

neljapäev, 18. august 2022

Veto kui agressiivsuse näitaja ehk miks ÜRO-ajastu ei ole läbi

Suure sõja veerel värelev maailmakord ja seda kehastav  Ü R O  võivad toimida kauem kui kestab neid algatanud N Liit/Venemaa

KAS VÕI KUIVÕRD TOIMIB ÜRO?
Kriitikud on pidanud igandlikuks, ebaõiglaseks ja kahjulikuks vetoõigust, millise ÜRO põhikiri annab vaid julgeoleku-nõukogu ( JN ) alaliste liikmete viisikule. Vähe sellest — kogu ÜRO eesotsas JN-iga olla maailmaesinduse vormina anakronistlik. Sest see ju väljendab IIMS-i võitjamaade käputäie Jalta ja Potsdami leppimusile rajanevat rahvusvahelist (eba)õig(l)ust ja juba seetõttu nõuab kui mitte lausa uue organisatsiooniga asendamist, siis reformimist. 

Seniste parenduseedete seas domineerib JN-i alalise liikmeskonna revisjon. Ühe tõhusama ettepaneku järgi võiks laiendada JN-i alalist liikmeskonda IIMS-i kaotajamaade Jaapani ja/või Saksamaaga; teise vähegi teostatava ettepaneku järgi võiks kaotada oma alalise koha Moskva ning ebatõenäose variandi kohaselt saaks selle endale EU.

Sovetlik õigusjärglus ⁑ ei pruugi vastata rahvusvahelise õiguse normidele ja see võibki saada probleemiks Venemaa ( РФ ) alalise/ asutajaliikme seisusele ÜRO-s. Tuleviku võimalikke variante vaagides joonistub sellele liikmesusele kaks tõsisema — üks lähema ja teine kaugema perspektiiviga — ohu stsenaariumi. Moskva võiks suurima tõenäosusega kaotada oma alalise koha JN-is koos veto-õigusega mingi tuuma- vms rahvusvahelise ulatusega katastroofi korraldamise süü… Või siis vene riikluse hääbumise järelmina. Esimene ähvardab saada teoks juba toimuvas Ukraina sõjas, teisega võib minna paar sajandit.

CCCP hävitab lennukeid

VENEMAA ÜLEVÕIM JA JULGEOLEKU-HUVID.
Rahvusvahelise üldsuse süveneva pahameele ära teeninud Moskva on tõesti massiivselt vetostamist praktiseerinud ja (kuri)tarvitanud seda peamiselt 3 ajendil:
⑴ ÜRO uute liikmete vastuvõttu takistades ( 51⨉ ) — miska välisministrid Vjačeslav Molotov ja Andrei Gromõko vastavalt teenisid endale hüüdnime Mr Veto ja Mr Net — ja
⑵ kaitstes oma anastuslikku poliitikat —
Süürias ( 5⨉ ),
Čehhoslovakkias ( 3⨉ ),
Ukrainas,
Gruusias,
Afganistanis,
Ungaris — ja
⑶ kaitstes enda agressiivset käitumist välismaa lennukite allatulistamisel.

Vetot kasutasid oktoobris 1956 esmakordselt ka lääneriigid, nimelt Suurbritannia ( UK ) ja Prantsusmaa ( F ), vetostades ÜRO JN-i presidendile saadetud USA kirja Palestiina asjus. Prantsusmaa on üldiselt vältinud veto ühepoolset rakendamist, erinevalt UK-st, kes on seda siiski teinud korduvalt nt Rodeesia küsimuses. Viimati kasutas nii F kui ka UK oma vetoõigust detsembris 1989, kui UK, F ja USA vetostasid ühiselt viimase Panama-invasiooni tauniva resolutsiooni eelnõu. Silma on torganud USA veto-rakendajana Iisraeli kaitseks.

Lähtudes JN-i alaliste liikmete vetoõiguse kui sellise rakendamisest ÜRO-s, taandub viie suurriigi reaalpoliitiline vahekord valemiks 10:7:3:2:2 — selle valemi järgi on vetode poolest täiskümnega esikohal venelased ja enam-vähem võrdselt lõppu jäävad hiinlased prantslasiga — vt tabelit ülal!


MIDA SEE NÄITAB? Et ÜRO JN-i alalised liikmed alates aastast 1971 on kõik vastavat relvastust omavad tuumariigid, võib vetot maailma-organisatsiooni julgeolekunõukogus vaadelda tuumarünnaku alternatiivi, selle tsiviliseeritud aseainena ehk vahendina agressiivse endakehtestuse sublimeerimiseks sellise ultimatiiv-diplomaatilise sammuga, nagu just vetoõigus seda on. Teisisõnu on vetoõigus ÜRO JN-is kujunenud klassikalise külma sõja üheks edukaks rakenduseks. Edukas on see muidugi tähenduses, et tuumakonflikti kõnealuste maailmariikide vahel ei ole seni juhtunud.

Selles paradimas on tuumavõimekusel põhineva löögivalmiduse etaloni — olgu protsentuaalselt 100%-ga või 10 palli-süsteemis — näidanud kõigist muist JN-liikmeist vetot enim rakendanud CCCP/РФ. Mõneti Moskva eeskujule varju jääva Washingtoni globaalse löögivalmiduse ( diplomaatiaks ülendatud sõjakuse ) määr oleks sel juhul 68% ( 7 palli 10 võimalikust ), Londonil — 26% ( 3 ) ja leebeima loomuga ÜRO JN-i alalise koha omanikuks osutuks aga Pariis — 13%-iga ( 2 ), kusjuures F-i paarisaja lõhkepeaga tuumapotentsiaal ongi veto- ehk eesõiguslike tuumariikide seltskonna väikseim.


TUUMARSENAL & VETO. Kui seda valemit laiendada väljapoole JN-i alalist liikmeskonda ja pikendada valemi lõppu nii 10:7:3:2:2(:1), siis võiks viimane number esindada ülejäänud, eliitklubi-pääseta tuumariike. Sest otseselt veto rakendamist kajastavad numbrid ses valemis peegeldavad kaudselt tuumaarsenali globaalset vahekorda. Numbriliselt on NATO-l + ОДКБ-l tuumarelvi kummagi lõhkepäid kokku lugedes pariteeselt ≅ 7000… 9000. Lisagem neile Hiina 350 tuuma-lõhkepead. Samas on JN-i alaliste liikmete ringist välja jäävail tuumariikidel — Põhja-Koreal, Iisraelil, Indial ja Pakistanil — vastavalt 5… 95… 160… 200 ≅ 4 ½-sada tuumalõhkepead — seega JN-i alaliste liikmete arsenalist paarkümmend korda vähem.

See võib tunduda ebaõiglane, kuid kokkuvõttes on praeguse maailmakorralduse ja nii ka ÜRO kestlikkuse paremini toimivaks argumendiks kujunenud suurriikide agressiivsust sublimeeriv vetoõigus JN-is. Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni eelkäija Rahvasteliidu sünnitas teatavasti IMS ning lõpetas IIMS. Viimase tulemuseks oli uue, vaba maailma paleusele rajatud ÜRO. Ja küllap tabaks lõpp ÜRO-dki alles järgmise maailmasõjaga, mis väga suure tõenäosusega oleks tuumasõda.

Teisalt kuulub praeguse maailma-organisatsiooni südamikku vähemalt üks loomult agressiivne ( endine üli- ) riik РФ, kes ise sellesinase maailma-korralduse peamiseks tulusaajaks on osutunud. Siin jääb vastamata, kas mõistab seda ka Vladimir Putin.



MÄRKUSED
 *   Peale avalike vetode on ÜRO JN-is kasutatud salajast vetostamist, eeskätt ÜRO peasekretäri valimisel.
 ⁑   Maailmaorganisatsiooni asutajaliikme NSV Liidu ( CCCP ) koha JN-is päris 1992 formaal-juriidiliselt ebamäärasel moel Vene Föderatsioon ( РФ )
⁂  Hiina Vabariigi ( ajutine pealinn Taipei ) kui ÜRO asutajaliikme koha JN-is vahetas välja Hiina Rahvavabariik ( Peking ) 1971; siis heideti HV välja ka ÜRO-st.



laupäev, 14. mai 2022

12 KUULSAT VENELAST OMA RAHVAST


Mihhail Lermontov
( 3.10.1814 — 15.7.1841 )
М. Ю. Лермонтов: Прощай, немытая Россия, страна рабов, страна господ… | Hüvasti, orirahva ja härraste maa — va kasimata Venemaa…


Nikolai Nekrassov ( 28.11.1821—27.12.1877 )
Н. А. Некрасов: Люди холопского звания - сущие псы иногда: чем тяжелей наказание, тем им милей господа. | Orjaseisuses inimsaast, peniloomus sügaval sees: mida rängemalt nuhelda saad, seda armsam on peremees.
Fjodor Dostojevski ( 30.10.1821—28.1.1881 )
Ф. Н. Достоевский: … Варвар[ы], шатающихся по Европе и радующихся, что что-нибудь и где-нибудь можно разрушить - разрушить лишь ради развлечения…* | Euroopas ringi ekslevad metslased, kes otsivad, mida saaks siin pelgaks lõbuks lõhkuda ja hävitada…
Ivan Bunin ( 10.10.1870—8.11.1953 )
И. А. Бунин: Я с ужасом думаю, кого нарожает это пьяное кровавое быдло, захватившее власть России и что будет с моей страной через два три поколения. Впрочем, что тут думать. Всё более или менее ясно. Всё злобно, кроваво донельзя, лживо до тошноты, плоско, убого до невероятия. | Mõtlen õudusega selle Venemaal võimu haaranud purjus verejanulise lojusekarja järelpõlvele, mis kahe-kolme põlvkonna järel ootab mu maad. Kuid on mõtlematagi ilmne, et kõik on kurjust täis, verdtarretava iivelduseni silmakirjalik, uskumatult armetu ja lame.
Maksim Gorki, m.n. Aleksei Peškov ( 16.3.1868—18.6.1936 )
А. М. Горький: Наиважнейшею приметою удачи русского народа есть его садистская жестокость. | Sadistlik julmus on vene rahva kordaminekute ülitähtis tunnus.
Sergei Aksakov ( 20.9.1791—30.4.1859 )
С. Т. Аксаков: Ох, как тяжко жить в России, в этом смердючем центре физического и морального разврата, подлости вранья и злодейства. | On ikka ränk see elu Venemaal, keset ihulise ja vaimse kõlvatuse, valskuse ja kuritöö-nurjatuse lehka.
Aleksandr Puškin ( 26.5.1799—29.1.1837 )
А. С. Пушкин: Народ равнодушный до наименьшей обязанности, до наименьшей справедливости, до наименьшей правды, народ, что не признает человеческое достоинство, что целиком не признает ни свободного человека, ни свободной мысли? | Kas sellele rahvale vähimalgi määral ei lähe korda kohuse-, õiglus- ja tõetunne, kas see rahvas hülgab inimväärikuse, vaba inimese ja vaba mõtte täielikult?
Ivan Turgenev ( 28.10.1818—22.8.1883 )
И. С. Тургенев: Русский есть наибольший и наинаглейший лгун во всем свете. | Venelane on üleilma kõige suurem ja jultunum valetaja.
Ivan Šmeljov ( 21.9.1873—24.6.1950 )
И. С. Шмелев: Народ, что ненавидит волю, обожает рабство, любит цепи на своих руках и ногах, грязный физически и морально… готовый в любой момент угнетать все и вся. | Rahvas, kes vihkab priiust, jumaldab orjust, armastab ahelaid oma käsil ja jalul, on räpase ihu ja moraaliga… iga kell valmis kõiki ja kõike vaenama.
Aleksei Tolstoi ( 29.12.1882–23.2.1945 )
А. Н. Толстой: … Русь Московская — это Русь тайги, монгольская, дикая, звериная. Эта Русь сделала своим национальным идеалом кровавую деспотию и дикую ярость. Эта Московская Русь издавна была, есть и будет полным отрицанием всего европейского и заклятым врагом Европы. | Moskoovia — see on taiga ja mongolitega asustatud metsik ja loomastunud maa. See Venemaa [erinevalt Kiievi-Venemaast] tõstis oma riiklikuks aateks verise despotismi ja metsiku raevu. Iidseist aegadest valdas, valdab ja jääbki valdama Moskva-Venemaad kõige euroopaliku eitus ja leppimatu vaen Euroopa vastu.
Ivan Pavlov ( 14.9.1849—27.2.1936 )
И. П. Павлов: Должен высказать свой печальный взгляд на русского человека - он имеет такую слабую мозговую систему, что не способен воспринимать действительность как таковую. Для него существуют только слова. Его условные рефлексы координированы не с действиями, а со словами. | Pean vene inimese kohta kurvastusega ütlema, et tema aju nõrguke süsteem ei suuda tegelikkust kui niisugust tajuda. Talle on olulised üksnes sõnad. Tema tingitud reflekse koordineerivad tegevuse asemel sõnad.
Aleksandr Solženicõn ( 11.12.1918—3.8.2008 )
А. И. Солженицын: Нет в этом мире мельче, сволочнее и хамовитее особи, чем кацап.* Рождённый в нацистской стране, вскормлённый пропагандой нацизма, этот ублюдок никогда не станет Человеком. У его страны нет друзей - либо холуи, либо враги. Его страна способна только угрожать, унижать и убивать. И за сохранение этого статуса Рассеей рядовой кацап готов пожертвовать собственной жизнью, жизнями своих родителей и детей, качеством жизни собственного народа. Воистину: кацапы - звери. Лютые, кровожадные, но… смертные. | Ei kohta maailmas tühisemat, närusemat ega mühaklikumat olevust kui katsaap.** Sellisest naziriigis sündinud, nazipropagandaga toidetud värdist kunagi Inimest ei saa. Tema riigil puuduvad sõbrad — on vaid tallalakkujad või vaenlased. Tema maa suudab ainult ähvardada, alandada ja tappa. Ja oma Vandimaa sellise staatuse säilitamise eest on rea-katsaap valmis ohverdama nii enda, oma vanemate ja oma ainsa lapse elu kui ka kogu rahva elutaseme. Katsaabid on tõepoolest kiskjad. Tigedad, verejanulised, ent… Surelikud.





MÄRKUSED JA VIITED
  * Fëdor Dostoevski osunduse täpsustus: jutt on eurooplase usaldamatusest venelase vastu. Dostojevski üritas olla oma rahva suhtes kriitiline natsionalist, ent siiski jäi vene imperialistiks. Nii kirjutas ta oma kuukirjana ilmunud Kirjaniku Päeviku 1876. a juuninumbris: [---] Они [в Европе] видят в нас скорее варваров, шатающихся по Европе и радующихся, что что-нибудь и где-нибудь можно разрушить, — разрушить лишь для разрушения, для удовольствия лишь поглядеть, как всё это развалится, подобно орде дикарей, подобно гуннам, готовым нахлынуть на древний Рим и разрушить святыню, даже без всякого понятия о том, какую драгоценность они истребляют. [---] |
Eestindus: "Nad [Euroopas] näevad meis pigem Euroopas ekslevaid barbareid, keda rõõmustab mistahes ja kustahes leitud lagastamata koht, et siis hävitada seegi — vaid hävitamise nimel ja lõhkumise lõbust nagu metslaste hord hunnide kombel, kes antiik-Rooma üle ujutasid ja rüvetasid — hävitatu hinda isegi adumata." Vrd Dnevnik pisatel’jaГЛАВА ВТОРАЯ I. МОЙ ПАРАДОКС )

 ** kacáp ukraina jmt idaslaavi keeles = vene ( habetunud ) mats, mužik, vant, tibla; vrd turgi keelte kassab ja ar qaşşăb = lihunik, mõrtsukas.

Allikaosutusi vt igal juhtumil eraldi autori kirilltsas nimega seotud veebilinkides või siin: Lev Postolov, Gor'koe lekarstvo kritiki klassikov ( Stihi.RU 1. Ⅻ 2017 )

Värsid on tõlkinud Jüri Napalm.


VLADIMIR SOKOLAEVI FOTODel 1980-kümnendi Venemaa.

pühapäev, 1. mai 2022

Vaba maailma ja veneala tulevikust

Putini reaktsiooni video — täpsema tõlke ja kommentaariga

KRIMMI HÕIVE⋅ga 20. Ⅱ 2014 alanud sõda ja tänavu aprillis luhtunud ( retooriline ) tuuma-ähvardus nurjas Venemaa ( RU ) seni toiminud ulja tuumasantaaži ( Patruševi doktriin ), miska Putini globaalse ülevõimu pretensiooni ainus tugi on varisenud põrmu. Järelmeiks RU olematuseni kahanev võime tuumasõda valla päästa, süvenev imperialistlik kaotusvaim ja järjest valjenev hammaste krigin.

Kremli tuumaretoorika murre 27. aprillil peegeldab mingi hiiobisõnumi, olgu siis otsese või kaudse telgitaguse hoiatuse mõju Putinile. Vt ülal tolle päeva AK uudislõiku, milles Vladimir Putin ex prompto teavitab꙳ maailma oma otsusest vastata taktikaliste tuumalöökide ( 1. ja 2. ) vahetamisele strateegilise ( 3. ) tuumalöögiga.

Too hoiatus võis olla niisiis kaudne – nt RU äpardunud katse anda taktikalist tuumalööki millalgi k. a aprilli kestel, või otsene – nt samal ajal USA ühendstaabi ülema kindral Milley tehtud telefonikõne RU relvajõudude peastaabile teavitamaks Moskvat USA kavatsusest adekvaatselt vastata venelaste taktikalisele tuumalöögile.

Tuumastrateegia-spetsialist CCCP-st, praegu Washingtoni lähistel elav Putini-pagulane Andrei Piontkovski kirjeldab ( vk kirjutis "Z" ) ta enda eetel toimunud kindral Mark A Milley telefonikõne RU peastaabi esindajale [asekaitseministrile Valeri Gerassimovile]

HOIATUS
"… Me teame hästi Putini–Patruševi plaani piiratud tuumasõjaks USA ja NATO-ga, milles te kavatsete meid võita… Vaagisime seda üksikasjalikult dokumendis А Strategy for Deterring Russian Nuclear De-Escalation Strikes: Limited Nuclear reprisal. Juhuks, kui alluvad teile sellest pole ette kandnud, saadan selle teile. Strateegia põhiolemuseks on vastata teie esmasele tuumarünnakule mitte alistumisega, nagu teie ülemus millegipärast kindlalt usub, vaid piiratud tuumalöögiga. Tagamaks piiratud tuumavastust vaenlase tundlikele sihtmärkidele oleme evitanud uue tuumarelvamudeli, paigutades madala võimsusega ( 5-7kt ) tuuma-lõhkepead W76-2 rakettidele Trident-Ⅱ ja varustanud nendega, nagu hästi teate, Ohio-klassi allveelaevad. Muide, Trident-Ⅱ-l on võime tabada süvapunkreid. Teen tungiva ettepaneku, et võimalikes konfliktides piirduksime üksnes tavarelvastusega. Mis tahes tuumaeskalatsioon ei loo teile mingit eelist. Keegi teist ei lähe taevasse. Eriti teie ülemus. Palun andke see talle edasi!" Washingtonis on – Piontkovski sõnul – teada, et selline silmapaistvate sõjaväejuhtide kõnelus tõepoolest aprilli algupoole toimus. Ühendriikide elektron-luure andmeil jättis see tarviliku mulje ka punkriplanktonile, mis seni pimesi Patruševi doktriini usku oli…
Presidendi kt Putin ja tuumakohver
Tuumakohvri üleandmine
Moskva Kreml 31. Ⅻ 1999
Putini vastus hoiatusele kuulub muidugi "tahte ja kujutluse maailma" ( superreaalsusse ) See on ärritatult ropagandaalne. Ja mustima kihtustöö vehkijad jätkavad näivtõelikku santaaži ikka Kremli noodist — veel kõrgemas registris — edaspidigi:
Meie tuumasõjata ei alistu! Kui ei ole tulevikku meil, siis ei jää seda ka muule ilmale! Mõttetu on maailm ilma RU-ta!
Tõeluses on tuumaründe ohu realiseerumisel enne k.a lõppu väike く 5% tõenäosus — st ei saa välistada RU taktikalist tuumalööki Ukraina ( UKR ) pihta. Seda enam rünnakut radiatsiooni-räpaga ( く15% ) Ent UKR-i kohutada neist kumbki enam ei suuda. Viimase üritamist juba nähti ZAE-s. Tuumasantaaži mõju raugeb nii lähedal kui ka kaugel.


VABA MAAILMA VARJUSURMAST ÄRATAJA⋅(i)na mõjus(id) strateegiline pööre sõjas ( lipulaev "Moskva" märgiline hukk ) ja USA selle järel üleilma mobiliseerit militaarüldsus = NATO 30 liiget + UKR + Austraalia + Uus-Meremaa + Qatar + Jordaania + Tuneesia + Maroko + Libeeria + Keenia + Rootsi + Soome + Lõuna-Korea + Jaapan + Iisrael = UDCG ehk rahvusvahelise UKR-i kaitse nõukoja 44 osalise esimene kogunemine 26. Ⅳ 2022 Ramsteinis. Ühendriikide sõjalise abi siirusest ( loe: piisavast mahust ≥2mlrd$ kuus juhul, kui see moodustaks minimaalselt ⅓ kogu abist ) Ukrainale sõltub seejuures, kas USA jääb vaba maailma lipulaevaks… ( Putin kulutab sõjategevusele Ukrainas hinnanguliselt ~250mldr$ AD2022 )

Kuni Ramsteini konverentsideni paistis liitlasena UKR-i kõrval seisnuist reljeefselt välja "tilluke Eesti". Ja seda kolmel moel või alal…
  • … materiaalsel abistamisel — Eesti valitsus saatis UKR-ile 2022. aasta jaanuarist aprillini suhteliselt enim moona ja relvaabi muude välisriikidega võrreldes, panustades pea 8‰ oma majanduse aastasest kogutoodangust ( IFW graafik ); samuti
  • … moraalselt — Eesti parlament kutsus 14. Ⅲ 2022 esimese välismaise esinduskoguna EU-d ja NATO-t kehtestama lennukeeldu UKR-i õhuruumis, üleskutse jäi küll viljatuks; ja
  • … õiguslikult toetades — riigikogu 21. Ⅳ 2022 avaldus nimetas Venemaa sõjategevuse genotsiidiks ukrainlaste vastu — esimese välisparlamendina.

MIKS EI OLE PUTINIL TULEVIKKU. Esiteks, tema ajalooline loogika lonkab. Väites et UKR-i ( punavene ) rahvast ega riiki pole kunagi olnud, ei tohiks siiski välistada võimalust nende tekkeks. Selline loogika ( historism ) peaks ka eeldama, et UKR-i(de) sünd võib olla leel. Mida tegelikkus nimelt näitabki. Vladimir Putinile on oluline üksnes minevik.

Teiseks on ta retrograadne valitseja. Alates stalinliku hümni, isikukultuse jms "uuendusega" selget sovetlik-gebistlikku restauratsiooni juba AD2000, ruttas Putin tänavu punalippude all sõitvate kolonnidega UKR-i ründama — sobivalt CCCP 100. aastapäeva eel, mis saabub detsembris AD2022 ja võiks putinlikku tagurpidi-liikumise 22 aastat sümboolselt kroonida. Samal ajal, kui teised hirmus või armus postsoveti-maad liitumise kursile suunistuks…

Praegune "suur sõda" pidi sujuma kui ( gebistlik ) erioperatsioon, mille pealöögiks Putini kavades oli alla nädala vältav Kiievi-hõive sõnakuulmatu Ukraina asendamiseks moskoviitliku satraapiaga. Nurjunud Blitzkrieg paisus aga täies mõõdus sõjaks. Ja osutus nõnda tolleks pikisilmi kardet/oodatud "mustaks luigeks", mis ajalugu katalüüsides ergastab ja kiirendab nii Putini enda kui ka Venemaa käekäiku tervikuna.

Putini poliitilise tagurluse ( loe: tagurdamise ) ägedushoo ajaskaala on praegu ( mai 2022 ) kosmilise kiirenduse faasis ja jõudnud aastasse 1957. Tol aastal oli Moskva vaagimas otsust, kas rünnata rakettidega kosmost ja/või Läänt; kas massirepressioone lõpetada või jätkata? Nõukogude Liidu taastamise tempokas graafik nõuab muu seas ka leivakaarte, normipäevade, GULagi ja lööktöö kehtestamist — seda kõike juba järgmise kuue kuuga! Selline regress eeldaks nii muinasjutulise tahte triumfi, millist on raske omistada Putinile…
Täiendus 1. X 2022. Juba sügiseks jääb CCCP-juubeli-graafikust mitu kuud maha. Mopi väljakuulutamisega 21. septembril — võrdne sõjaseisukorra tunnistamisena — ja UKR-i alade uue anneksiooniga 30. septembril — võrdjoon Balti riikide hõivega — lähenes WP retrograadne sööst oma tagurpidi-ajaskaalal 1940—1930-kümnedi piiri ületamisele. Samas tempos saavutaks ta oma sihtmärgi heal juhul märtsiks 2023… Detsembri 2022 asemel.
Putini valitsemise ( ≥2⅓a ) ja ta võimujärglaste käekäiku määrab peale militaarkatastroofi UKR-is suurvene + valgevene liitriigi mullistuste kolle Valgevenemaal ( BR ), kus ühiskonna tõrksail riismeil orjapiitsa maitse tunamullust juba suus. Kuid erinevalt suurvene orjameelele valdab BR-i ikkagi diktatuuuri-vastane vaim. Lukašenko on nüüd lisaks sõjakammitsais, mis ähvardab sõjaväe kaasamisega tema kukutamise üritusse.

kolmapäev, 13. aprill 2022

Putin & Milošević


Ukraina sõja käigus on Putin ( WP ) retsidiivse massiroimarina astunud üle saja tuhande laiba piiri. Eelmise — kümne tuhande surmaohvriga ümara saavutuse kogus ta enda arvele veel II Čečeenia sõja esimesel aastal.



See oli 21 aasta eest ühes Belgradi villas, kui 2001. aasta aprillikuu esimese pühapäeva hommikul 36-tunnise vastasseisu järel Jugoslaavia politsei tabas ekspresidendi SM-i. Läbirääkimistega vahelduv ärev vastasseis tema lähikonna ja sadade märulipolitseinike vahel oli kestnud läbi kahe öö ja terve laupäeva.
«Porodica»
lühisarja "Perekond" plakat
Milošević oli katsumusest ülimalt ärritunud. Ta vehkis püstoliga ja ähvardas end koos naise ja tütrega tappa. Ta oli tõotanud võime trotsida kas või surma hinnaga… Rünnak oli siiski veretu, kuigi kostis ka tulistamist. ABC Newsi teatel oli relva kasutanud Milosevici 32-aastane tütar Marija hetk enne isa äraviimist, tulistades neli või viis lasku – väidetavalt sihtides valitsusvõimude esindajat, kes oli tema isa alistumise tingimuste üle läbirääkida üritanud… (ABC News)
Peale SM-i enda võeti kinni muidki, sh mõned salateenistuslased ja kõik SM-i ihukaitsjad, kes olid üritanud vahistamist takistada. Süüdistus seisnes relvade ebaseaduslikus valduses ja kasutamises vahistamise eelmise nurjunud katse käigus reede õhtul.

Korraldus võtta SM vahi alla järgis valitsuse äsjast otsust esitada endisele presidendile võimu kuritarvituse süüdistus. Samas oodati SM-i pikisilmi Haagis rahvusvahelise tribunali ICTY ette. Ekstraditsioon venis paar kuud, kuna selle vastu oli tollane president Vojislav Koštunica. Küsitav oli väljaandmise seaduslikkus — nimelt keelas seda Jugoslaavia põhiseadus. Peaminister Zoran Đinđić nägi asju teisiti ning andis 28. Ⅵ 2001 loa lennutada SM kopteriga Tuzlas paikneva USA sõjaväebaasi kaudu Haagi.

Vähe tõenäoline, et sarnane roimarivõetus teostuks Venemaal — läbi ligilähedasegi poliitilise kempluse ja WP ekstraheerimise — olgu siis mõnest maaalusest peiduurkast või arvutuist luksusvilladest Musta mere, Ilmeni või Laadoga järve ääres. Kuigi kujundlik laibakuhil ja verelombid kummagi võimuri järi ümber on nüüdseks täiesti võrreldavad. Putin edumaa sõltub Ukraina sõja kestlikkusest. Seisuga veebruar 2023 oli ta juba 330 tuhande ohvri mõrtsukas.


MASSIMÕRVAR PUTINil ületas see alanud Ukraina sõja üheksandal aastal sadade tuhandete piiri ning on lähenemas poole miljonini. Veel 24. II eel 2022 Isekirja arvestuste* järgi 82 ½ tuhat. Laibad hakkasid korjuma aga juba siis, kui WP oli peaministri ametis — septembrist 1999. Seda FSB äärmiselt haiglase erioperatsiooniga, mille käigus õhiti reeglina 9×seid elumaju oma linnades. Kõige hukatuslikumas rünnakus Moskvas 13. Ⅸ 1999 mõrvati 124 rahulikku elanikku…

Järgnesid sõjad Čečeenias (II sõda) + Gruusias + sekkumine Süüria kodusõtta jms erioperatsioonid
+ nende käigus maa pealt pühitud ja/või tapatalgute tandriks muudetud Kotar-Jurt — Aleppo — Mariupol;
+ massiterroriaktid Beslanis + Nord-Ostis;
poliitmõrvad vastasrinna + pagulaste vastu;
reisilennukeiga ( sooritet ) lõpuni uurimata õnnetused: Poola Tu-154-ga Smolenskis AD2010 + Amsterdam — Kuala Lumpuri reisiga MH-17 Ukrainas AD2014;
Wagneri era-armee tegevuse surmaohvrid Aafrikas (peale Süüria+Ukraina)


MASSIMÕRVAR MILOŠEVIĆi süüstavais Jugoslaavia ( pärilus- ) sõdades, alates Sloveenia iseseisvussõja algusest märtsis 1991 kuni Makedoonia mässu lõpuni novembris 2001, hukkus vähemalt 135 tuhat inimest. Osutet kümnendi 6 relva-konflikti surmaohvrid võisid langeda kas SM-i tahtluse otsese või siis kaudse tulemusena – viimane puudutab eeskätt pärast Kosovo sõda Serbia Preševo orus ja Makedoonias, vastavalt 60 ja ≥217 hukkunuga, lõppenud mässe.

Ning kuigi Jugoslaavia erikohus SM-ile 2001 esitet süüdistuse inimsusevastaste, genotsiidi- ja sõjaroimade 66 episoodist, mis pandi toime 1991-1999, sõjaohvrite summast tagantjärele, pärast kohtualuse enda surma AD2006 sisuliselt lahutas Bosnia sõja 101040 surmaohvrit, siis tehti seda mõistagi juriidilis-formaalselt, kuna polnud tõendeid SM-i "osalusest ühise kuritegeliku sihi teostamisel" ning "Milošević ja teised Serbia juhid avalikult [samuti] arvustasid Bosnia serblaste juhtide inimsusvastaseid roimi, etnilist puhastust ja nende sõjalisi taotlusi".

Õiglane kohtupidamine võib muuta süüasja mahtu mitmekümne tuhande ohvri võrra, kuid… Midagi sellist on WP puhul raske ette kujutada.

Kui lugeda SM-i sõjalis-poliitiliste otsustuste järelmeiks vaid Jugoslaavia sõdade kahe suurema konflikti 22 tuhat surmaohvrit Horvaatias ning 13 ½ tuhat Kosovo sõja surmaohvrit – siis jäi nendegi tulemina 33 ½ tuhande inimese hukk täiesti hoomatavalt SM-i poliitilise vastutuse arvele.


KÜLLAP saab WP-d võrrelda ka teiste sariroimaritega. Näiteks Andrei Čikotiloga… Aga mõõtkava ja haare on siiski liiga erinevad. 

Ta ei jätnud valikut
Putilo ja Čikatilin

MÄRKUS:
 *  Peale isiklikult jagatud korralduste veretööks on arvestatud ka süüdlase poliitilisest positsioonist võimutipus tulenevat vastutust tahtliku (massi)mõrvade mahitamise, neile kehutamise, sõjaõhutamise ja õigustamise eest; see vastutus hõlmab oma sõjaväelaste jt võitlejate ohverdamist vastase käe läbi enda korraldatud agressioonis, st ka omade surma. Isekiri on Putini ja Miloševići ohvreid loendades tuginenud Wikipedia minimaalseile andmeile.


reede, 25. veebruar 2022

Järgmine 200 aastat

Isekiri ei hellita fantaasiat ja taotleb tõetruudust või isegi enamat. Nagu siin. Mitte ühtki alla 50% tõenäosusega tulevikutähist siit ei leia.