reede, 25. veebruar 2022

Järgmine 200 aastat

Isekiri ei hellita fantaasiat ja taotleb tõetruudust või isegi enamat. Nagu siin. Mitte ühtki alla 50% tõenäosusega tulevikutähist siit ei leia.


I. AINEST JA ENNUSTAMISEST. Aeg on aineline kogemus. Ajaliku aine on igavik. Vaim ka kui tahes kuri evib alati helge aimu. Ainult kogemata aine on tume. Teadvus vaimustab ka aine. Kogeda hõrendet igavikku saab nii läinud hetkes kui praegu. Ning igas leevas viivus on olevik ootevalmis.

Futuroloogia on ebateadus. Nagu ka selle alternatiiv – teaduslik kommunism. Mõlemad tuletavad ainelise kaose pinnalt tuleviku-determinatsiooni, ega muide kõneta eestlast, kelle keeles tegusõna tulevikuvorm puudub.

“Kuna meil pole tulevikku, siis” – on Uku Masing öelnud – “pole [meil ka] aega filosoofilises mõttes… [---] Meie eeldame, et tulevik on olevik, ja kuna me seda teeme, elame alati olevikus…” 

See on üks ilmseid põhjusi, miks meile pole läinud korda ka selline tulevikku-usk nagu kommunism. Kuigi see ei välista kommunismi võimalikkust üldiselt.


Ⅱ. TULEVIK POLE FANTASTIKA. Üliteadvus taotleb enim üleloomuliku ja võimatuima teostumist. Selle põhimõtte vastuolu tõenäosus-teooriaga eeldab tuleviku prognoosides kompromissi, kus alla 50% tõenäosus veel ei sobi ja 100% täpsusega ennustus enam ei sobi, mistap parimaks lahenduseks oleks võimaliku kuldlõikeline tasakaal kõige võimatuga.


Ⅳ. OLEME SILMITSI nii ihule ligema eluslooduse kui kaugema, kosmilise keskkonna hooliva hõlve soikumisega inimkonna enda tuimusse ning vargsi püsime ülima valemüüri varjus, mille tagant meile võiks vähegi tõemeelt turgutades tulevikustki fantastilisem ajalugu avaneda.

Jõnk materialism ja läinud sajandite teaduslik-tehnilised väärvalikud – vahelduvvoolu prioriteerimine, ränikiibid ning raale ja püristut koormav kahend-süsteem – aeglustavad progressi ühtviisi ju täna ning veel paar lähisajandit ega aita lahendada püsivalt pakilist energiakriisi.

Edasi kestab kuumade maailmasõdade (MS) ajastu koos seda püsivalt saatva külma sõjaga, mis õieti on teise maailma (IIM) võitlus esimese maailma (IM) vastu.

Külm sõda vallandus AD1918: välistandril märtsis Bresti rahu sõlmimisega ja sise-poliitikas septembris Punaterrori määrusega.


V. IGA ÜLEILMNE MULLISTUS nagu külma-sõja-hoogki ühildub adutavalt Päikese aktiivsusega. Maad kogu ta ainelises ja vaimses koosluses tihti tabav ☀️-tuul korreleerub sõja/rahu vaheldumise jmt inimkonnale olulise arenguga eriti põhja-parasvöötmes, kus me ise elame.

Reegel: ☀️-ägedus = rahu; ☀️-mõõn = sõjad.

Putini speZop = külm sõda (AD2014…) järgib samuti ☀️-raevu.


Ⅶ. KÜLMA SÕJA SENISED MÕJUD tipnesid A-pommi saladuste vargusega USA-lt; peale tarkvara hõlmas see ka riistvara riisumist, mis toimus veel IIMS-i käigus lend-lease'i varjus. Vene (RU) tuumavargusel polnuks omakorda edu ilma eelneva ¼-sajandi visa eeltööta punast salaluure-võrgustikku luues ja läänemaailma seestumiseta Kominterni infiltratsiooni kaudu.

Kuni õilmitsevad N Liiduga samastuv põlvkond ja tema ostalgiline teadvus, seni hoiab Moskva punaväljakul muumiat ja levib sovetiimpeeriumi totalitaristliku pärandi kahjuliku jääkkiirgust samamoodi nii impeeriumi rusudel kui saastena üleilmse ideoloogiasõja tandreil. Lenini eemaldamist mausoleumist on oodata alles 2030-kümnendil.

Puna-Hiina jätkab sama lähtepunktiga maailma-vallutuse üritust nii esimeses (IM) kui kolmandas maailmas (IIIM) peamiselt küberluure, -varguse, -sõdade ja digimaailma infiltreerimise kaudu. Selle sajandi lõpukümnendil asetub külma sõja (ühtlasi IIM-i) peastaap Beijingi/Peiping/Pekingisse.

Ei kao too osalt ostalgiline, teisalt rohepöördena Läänest tagasikumav punalumm eestlaste seastki enne kui AD2030/AD2041; tärmin oleneb sellest, kuis seda pahelist vaimukammitsust mõõta – kas Moosese eksirände kestuse või Pärdi valemi järgi.
Arvo Pärt: «On öeldud, et pärast okupatsiooni kulub [haavade] paranemiseks sama palju aega kui kestis anastus. Nii et meil kulub 50 ja Ida-Saksamaal 48 aastat.»

Ⅷ. NURILIIT ПУТИНЪ + ЛУКА. Putini (WP) ja ta võimujärglaste käekäiku määrab peale katastroofi Ukrainas (UKR) vene+valgevene liitriigi mullistuste kolle Valgevenemaal (BR), kus ühiskonna tõrksail riismeil orjapiitsa maitse ju tunamullust suus. Olustiku räigus BR-is meenutab naabrite…

🌐 3 Balti riigi (3B) sovetiseerimist 1940-41. Nii möllasid kohalikud punased Eestis piiritaguste NKVD/NKGB instruktorite korraldusel, mis BR-i praegusel KGB-l käib FSB toel. Võrdlus 3B-ga ületab ajaloolised lähi-mõõtmed ja on seda valusam, et balti keelemälus on ka valgevenelased (baltarusiai/baltkrievi) baltlased, kes XX sajandil MRP salatingimuste järgi osalt baltimaalaste saatust jagasid ning XXI sajandilgi 3B solidaarsust mõjutavad. See tuletab meelde ka…

🌐 Poola (PL) sovetiseerimist 1981-89. Kuna PL-iga lähendab BR-i vahkvihase ja metsistunud OMON-i käitumuslik sarnasus kindral Jaruzelski ZOMO-üksustega, kes verise terrori, usuliidrite mõrvade, solidaarsusliikumise ja KOS/KOR-i tegelaste massilise interneerimisega varem suhteliselt vaba rahvavabariigi sovetiseerisid ligi kümnendiks.

Ent BR-is, kus on rahvusliku ärkamisega kolm kümnendit hiljaks jäädud, midagi sovetiseerida enam pole. Nende türannile ennustaksin püsi veebruarini 2023, isegi kui Lukást jääb järele vaid järatud karkass või õõnes kest.


X. VENE OHT. Liitriigi ainuvardjaks saab WP – ent kauaks? Tema 24-aastase võimujärje ennustuse kohaselt, mille Isekiri tegi kümnendi eest, kukub WP troonilt sügisel 2024. Ta ise kaob, režiim aga mitte. Kogu IM + IIIM-i mõned osad, mis AD2022 taas koondusid Vaba maailma lipu alla, jagunevad uuesti UKR-i täieliku vabastamise ja RU-le "kaasatundjate" leeri. Sõda jaheneb. Ent jätkub.

Sama ähvardavalt kui KGB-pitseriga huntavõim RU-s püsib naabermaade kohal endiselt vene ohu kahe teraga mõõk: ühelt poolt levib läinud põlvkondi nakatanud vaimse punataudi mutatsioone nii XXI, kuid ka XXⅡ sajandil; teisalt uueneb ja laieneb visalt veel vene ajast tõhus tugivõrgustik. 

Mis ohustab kogu maailma, on IM õhtumaade loojak õdusasse heaollu. Kui taevakingitus RU-le tekitab see Idas piisava (a)moraalse vaakumi koos tagatud priiusega äritseda energiajätte ja hirmu kui Külma sõja fantoomse pärandiga. Kriitilisiks tunniks aegub CCCP/RU tuumarsenal ning praagiks või bluffiks osutuvad vastsed sõjaleidused. Strateegilise relvastuse tippsaavutus müüakse 2030-kümnendi keskel potentsiaalsele vastasele. Kirjutamata kokkulepe mahitab aga postputinlikku huntat oma alamaid riisuma. Vastukaubana soosib Lääne ladvik vaikselt korruptsiooni importi. Futuroloog Rein Taagepera ennustab lagu RU-le AD2050, mis igati Moskva geopoliitilisele mõjuminetusele vastab.


Ⅺ. EESTI ENNE SÕDA. Veel AD2024 üritavad noosita–jääda–kartjad taas sobitada RU-ga uut riigipiiri, et lõpuks tühistada Tartu rahuleping ja legaliseerida oma kümnendi–paari kestnud ponnistus Eesti riiki reetes. Too omakasu-taotlus jääb neil aga riigiroima viimseks katseks.

Viimaste avaõiguslike vene koolide uksed sulguvad õppeaasta 2041-42 järel peatamaks riigikeele oskuse kiirenevat suundumust langusse Eesti muulaste seas.

Ostnud 2040-kümnendi keskel RU salaluureameti kontaktilt eriti salajase digivaramu EW–ЭССР–EV kohta, tutvustab Eesti meediafirma järgmine kuus aastat seda infomassiivi avalikkusele. Nõnda paljastuvad tasapisi oma inetus alastuses nii sovetlik residentuur ja sala-agentuur kui ka postsovetlik mõjuvõrgustik. Viimane oli enam kui põlvkonna vältel suutnud tõkestada EV desovetiseerimise, pisendades või ilustades "nõukat" kollaboratsionismi ning promodes EW võimurite panust moonutavaid KGB- ja FSB-taieseid. Et Eesti meedia on lähi-kontaktidest GPU/KGB/СВР/GRU-ga viimaks puhas, saab üldsus esimest korda pea täieliku pildi vaenuliku võõrvõimu infiltratsioonist EV-s ning ametkonnal tekib piinlik kohustus oma teenetemärkidega veterane vahistada ja riigireetureist vanureid ridamisi kohtu alla anda.


Ⅻ. MOSKVA GEOPOLIITILINE LANGUS ulatub XXI sajandi keskel Kaukaasiast Siberini, võttes AD2088 lõpliku ilme Kesk-Euraasia konglomeraadina, mille juhtasumiks saab SPb. Et selle ohjad XXⅡ sajandil aga Araabia kalifaadile lähevad – siis RU rahvalikuks omanimetuseks saab: RUßko-Arabskie Vymiraty.

Kiratsemise ja mandumise eest RU-s naitub vene naisi hiinlasiga, vene jõuguroimarlus valgub läände ja intelligencija leiab pagu UKR-is. Kiiev pälvib nõnda oma vabadusvõitluse nelja sajandi ja 10-aastase vabadussõja hüvitiseks kõige etema sellest, mida RU võinuks ise evida. Idaslaavi õelusest saab lõpuks ehe vendlus. Selle sajandi lõpupoolel jõuab järjele ka UKR-i majandus, mis kipub XXⅡ sajandil PL-i dirigeerit loodeslaavi ühenduses mängima I või II viiulit.

Moskva võimuala jäänukid islamiseeruvad 2040-kümnendist algava sisemise olelusvõitluse ja õigeusklike depopulatsiooni tagajärjel; ka väliselt suunistub RU Pekingilt Mekkale.

Moskoviitlik riiklus hävib lähima aastasajaga, asendudes XXⅡ sajandi algukümnendil regionalistlikult killustet majandus-poliitilise võrgustikuga; järelmina minetavad omariikluse ka truult RU-liitlusse uskunud Serbia, Armeenia jvm endise n-ö lähivälismaa riigid.


XⅢ. EESTI JA SÕDA

Ole ärkvel, hoia õli,
ehkki rahulik su põli
rahuriigi rahu sees.

Eestile õnnistavalt rahulik nüüdisaeg pisitaplusiga meist üksnes lõunas algas 1980-kümnendil ja kestis käesolevani, millest saati pinge paraku kasvab… Ja see – eesti astroloogi Villu Põldma ennustuse järgi – viib AD2026 üleilmse sõjani ning see puudutab XXI sajandi teises pooles ka Eestit.

Nostradamus ennustas IIIMS-i algust AD2037… Geostrateeg Friedman George pani ähvardava tärmini aastatosina hilisemaks AD2050.

Post factum nähti IIIMS-i avangut ka tänavu 24. II, mis suure sõja ennustusliku lõpu seostab WP kaotusega; ent taolise lüüasaamise ennetaks ta isiklik(u võimu) lõpp. Putini sõja vältus Ukrainas ei ületa siiski kümnendit. 

Selle sajandi kolmandal kümnendil on globaliseerumise rahuliku kulu paraku asendanud üleilmastuv vaen. Sõdade-ajastu lõpp oli ikkagi näiv, kuna rahvusvahelise rahu ja alaliste vastasseisude hübriid KS on üleilma käinud niikuinii, seda ka ilmasõjaks nimetamata. Meie osaluse kärbeskaalu ses üleilmses hübriid-sõjas suurendab kordi NATO relvatarnejaama + küberstaabi paiknemine Eestis.


XⅣ. HIINA JA SÕDA. Ka IIM-i liidriks tõusev Mandri-Hiina kipub sõtta, milleks ta arvatagi valmis pole.

Seni päris-sõda asendanud KS liiga kontrollimatu Internetiga viib HRV esiteks AD2035 kineetilisse lahingusse lähikosmoses.

Nii vallandub uudne, XXI sajandi sõda. Maa peal lülituvad lahingurivvi häkkerid, tandril droonid ja robotid, kuid katse neid tehisaruga ohjata nurjub igal pool.

Inimtegur sõjaväljalt ei kao, kuid kammitseb kummati just seda poolt, mis inimhulkade tihke massiga võiks lüüa iga vastast. Seda üritatakse, aga HRV populatsioon ja etniline ühtsus on ülehinnatud. Hanihiinlane ei ole kuumaks sõjaks väljaspool taeva-alust valmis ega tihka üle piiri teal kus sõdida. Punane ökoutoopia, IIM-i liitlaste vaegus ja tehniline allakäik ei tõota ka vana–seltsimeheliku unistuse täitumist võitluseks "viimase venelaseni".

Kuna esialgu jääb ära ka kloonide sõja valmidus, siis lähim 200 aastat ei lee marksismi-väärtusile truud ega muust ultraideist kantavat üliriiki.


XV. Seniste globaalkonfliktidega laikimata jätkub sõja ajal ometi IM-i tsiviilprogress ning koguni kosmosevallutus, mis viib meid lõpuks AD2053 Marsile. Sealne baas toimib vaid kümnendi, et see siis ülemäära kulukana konserveerida.


XⅥ. ANTIBALTI. Veel enne RU tuluallikate lõplikku hääbumist ja elanike täielikku vaesumist puruneb Baltijas ceļš – XX sajandi lõpus sepitset Balti kett – kui me lõunanaaber Läti hukutavate vene mõjude all ₽усьificeerub ning 2060-kümnendil lõpetab ühe RU jätkuriigi СПБЭЗ koosseisus; 3B-vendluse vaimu olid hajutanud ka Eesti Põhjala-pürimus ja igati kesk-eurooplust püüelnud Leedu, kes vastuseks tihendab PL-i jm loodeslaavi suhteid.

Eesti tagamaiks saavad kohalike omavalitsuste algatuse ja RU jäänukvõimu raugemise tõttu Põhja-Viidumaa ja Peipsi idarannik, kus lisandub ka kodakondseid, kuid Tallinn hoidub uusi alu haldamast ja liidendamast.

Pärast Stalini, Hruščovi, Jeltsini vastavaid üritusi ka neljandat korda pakutavast balti-preisi tuumikalast keelduv Leedu taasühendab endaga siiski 25 tuhat ruutkilomeetrit põlist idaala, mida poolteist sajandit oli vallanud BR. Eesti, kes ei loobu põhiseaduslikust piirist, aga samuti tõhusast kontrolljoonest RU-ga mitte, lahkub ometi EU-st, heites Brüsselile ette saamatust Läti riikluse kaitsel. Ida-Preisimaa jäänuki hõlvab PL selle, XXI sajandi lõpukümnendil, Saksamaaga tülitsemise ja sellest tuleneva lahkumise järel EU-st.

Soome sürjub EU-st Rootsi kannul ning teostab ettevaatlikult kirdeväila hõlvamist koos soodsa kaubatee avamisega Põhja-Jäämerelt lõunasse; viivitus Berliini suunal pöörab RB raudtee-pikenduse Istanbuli, lõimides Intermariumi selmet EU-d; EU-liikmete eksklusiivne kolme mere algatus suubub nõnda inklusiivsesse nelja mere ühendusse. Hiljem on lahkujaid EU-st veel kümmekond ning 200 aasta pärast koosneb supra-islamistlik €-impeerium enamasti Lõuna-Euroopa liikmesmaist.


XⅦ. TULEVIKU-EESTI helgemaks hüvanguks püsib rahu Maarjamaa laulu-pidude CC aastapäevani. Sellal viib meid nn laulva revolutsiooniga ette võetud omariikluse teekond (AD1991–2061) ka ehtsale sihile. Ehk poeedi sõnul:

Sinise ja musta alla
valge valgus saagu valla.
Oma riigist  o m a  riik.

Tõelise eesti aja taastest kulub veel teinegi seitse kümnendit + paar aastat, enne kui Tallinn Taani, Rootsi ja Soome lahkumise kannul EU-st 2130-kümnendil päris iseseisvat välispoliitikat alustada julgeb.

Üleilmse magevee-mõõna sunnil kehtestab maailma-organisatsiooni keskkonna-assamblee AD2088 meie riigile tööstusliku jm saastava tegevuse moratooriumi ja nii saab terve Eesti eheda mahemajandusega põhjavee-kaitsealaks, mille XXI sajandi lõpus ka Eesti uus põhiseadus sätestab.

Sõjatandri, -rinnete ja mujale suunistuva kineetilise kulu paitsi tuleb sajandi teise poole alul liitlasile kaasa lüüa Eestilgi. Enim ohustab meid ja lähikonda 2060-kümnendil sajandi suurim kurjategijate-tulv RU-st. Samal ajal laheneb aga Aasovi mere ja Krimmi kuuluvus.


XⅧ. SÕJATEGEVUS LAIENEB JA ÄGENEB AD2069 enim. Suurt sõda ajendab energiakriis. Washingtoni ultimatiivne katse kallineva kütusetoorme ressursse õiglasemalt ümber jagada nõrgestab USA-d. Järelmina minetab ta liitlassuhteid ja kaotab osariike.

Sõja tulemusel loovad naftašeigid 2070-kümnendil kalifaadi, mis kuulutatakse välja AH1500, ning XXⅡ sajandil tõuseb üliriigi-seisusse; kalifaat võtab tol sajandil üle ka Marsi-baasi, mis vahepeal hüljati.

Iisrael loob RU-ga tihedalt lävivale Araabia kalifaadile vastukaaluks oma välisliidu, mis ulatub Indiast Türgini. Viimast omakorda ajendab lootus hindude ja juutide tuuma-arsenalile. Türklaste lootuse asendab kärsitu ootus, kui kalifaat naaberplaneedil sõja-otstarbelisi tuumakatsetusi juba haub. Ent Allah türklasi ei hülga, nagu sõjajumal Mars araablasiga teeb. Nemad peletab Marsi pinnalt ära Haroh(CVn-tähtkuju planee|t/d)i taevavägi.

Kas üldse kunagi keegi tuumarelvi rakendab?

Käesoleva aja- ja ruumilõigu perspektiivis õnneks mitte.


XⅨ. ÕHTUMAADE ALLAKÄIK XXⅡ sajandil ei lõpe. Püsib EU, ehkki varasemast pisemana. Ühendriigid muu seas sõja tõttu kalifaadiga samuti pigem kahanevad kui paisuvad. Jaapan leiab end XXⅡ sajandi algupoole taas toimimas Kaug-Ida võimukeskmes nii lähimaade kui Vaikse ookeani rahvusvahelise politseijõuna. Jaapani piirkodnlik ülevõim kestab vähemalt sajandi ja kindlustab IM-i eesrindlase mainet ka tehnoloogia vallas.



XX. PLANEET MAA INIMASUSTUS ületab kahe sajandi pärast 14 miljardi piiri. Eluea piir ei muutu, ent elu parema kvaliteedi ja geeniravi tõttu venib inimpõlve kestus 40 aastani.

Kuhugi ei kao kino, sularaha… Ka mitte süsivesinik-ajamiga auto… Ega halvad lapsevanemad.

Ometi leiab Maa inimkond end peaaegu üksmeeles ja usulahust sõltumata arutlemas JK teise tulemise täpse tärmini üle. Ja on ka põhjust, kuna XXⅡ sajandi viimane veerand kujuneb esimeseks nii kestlikuks rahuajaks meie ajarvamisel.

Galaktilise massikontaktini jõuame taas AD2183.

Järjekordsel rahuajal, mis Maad järgmise sajandi lõpus valdab, ja nimelt AD2193 (±1a) saab Eesti Põhjala halduskeskuseks.

Jaanuaris AD2202 tähistab Põhjala üldsus Kaali meteoriidi langemise ümarat tähtpäeva, kuna selle sündmuse äsja galaktilise ühenduse arhiivis tuvastet täpne aeg osutus seniarvatust paar sajandit hilisemaks. Alanud XXIII sajand selgitab veel ridamisi põrpivaid üksikasju, mis vääravad nii "vana ajaloo", alates eestlaste etnogeneesi tegelikest asjaoludest, kui ka kogu holotseeni eelse — Maa inimkonda, meie planeeti ja tervesse Päikese-süsteemi puutuvate kosmiliste tähtsündmuste — kaugema täppisteadusliku loo.

Me võime AD2218 uhkelt omariikluse kolmesajandat aastapäeva tähistada ja XXⅢ sajandi globaalsel vaekausil EV staatust kaaludes tunda end keskmikuna – kui võrrelda Eestit maailma vanima ~3000-aastase Etioopiaga Sarve-Aafrika mägismaal ja noorima riigiga ~100-aastase Kurdimaaga Lõuna-Kaukasuses. 



TEABELÄTTEID

Selle tuleviku-eritlus—punutise lätteiks või lähteiks on Friedman György, Kalju Lepik, Uku Masing, Wolf Messing\Hélène\Podzorova Irina, Villu Põldma jt.


LÜHENDEID

3B kolm Balti riiki
A aatom
AD Anno Domini = pärast Kristust (ristiusu ajaarvamise aasta)
AH Anno Hegirae = pärast Hegirat ~ AD – 622 aastat (islami ajaarvamise aasta)
BR Valgevenemaa
СВР Venemaa välisluure
CCCP sovetiimpeerium e NSV Liit
CVn Canes Venatici = Jahipenide tähtkuju
Cyg Cygnos = Luige tähtkuju
DNA organismi pärilikkusteavet kandev desoksüribonukleiin-hape
e ehk
eK enne Kristust
EW nn eestiaja EV e Eesti 1918… 1940
EU Euroopa Liit
FSB Venemaa salapolitsei, vastuluure ja lähivälisluure
GRU sovetiimpeeriumi ja Venemaa sõjaväeluure
h tund
HRV Hiina Rahvavabariik
IM, IIM, IIIM Esimene e arenenud maailm, Teine e kommunistlik maailm, Kolmas e arenemata maailm
IMS, IIMS, IIIMS = Esimene maailmasõda jne maailmasõjad
JK Jeesus Kristus Naatsaretist
KGB salapolitsei ja -luure sovetiimpeeriumis ja Valgevenemaal
KOS/KOR Poola õiguskaitseliikumine
mln miljon
NATO Põhja-Atlandi Kaitseliit
OMON politsei eriüksus CCCP-is, Vene- ja Valgevenemaal
PL Poola
RU Venemaa
S sapiens e tark
so see on
RB Baltikumi eurolaiusega raudtee projekt
UKR Ukraina
WP Vladimir V Putin
va valgusaasta
ZOMO politsei eriüksus Poola Rahvavabariigis
СПБЭЗ Peterburi Majandustsoon
ЭССР nn veneaja Eesti e Eesti NSV 1940… 1991


Kommentaare ei ole: