pühapäev, 26. juuni 2016

Lühilaine-ajastu lõpp Euroopas

Juunis 2016 lõppes Külmas sõjas alanud 70-aastane teabeajastu, mil(le) vabadus ulatus kommunistliku võimu ikkes olnud rahvaini ja eriti venelasteni lühilaine-eetri ( LL ) kaudu.

Pühapäeval, 26. juunil kl 13:59 kohaliku aja järgi lõpetas Vabadusraadio ( RFE—RL ) kõik oma LL-saated vene jmt keeles. See oli viimane suur rahvusvaheline raadio, mis neid LL-il üldse veel edastas. Järgnes seni toiminud jaamade eetrivaikus. Eetrivabaduse värava oli avanud täpselt 70 aastat ja 3 kuud varem — 26. III 1946 — Briti Ringlevi-korporatsioon BBC oma venekeelse programmiga.

VÄLISRAADIO ETEMAD AJAD seostuvad summutuse minimeerimise või täieliku kaotamisega N Liitu suunatud LL-saadete osas ning algasid need vastavalt septembris 1973 ja novembris 1988. Esimesel puhul katkestati seitsmeks aastaks rahvusvahelise ringhäälingu suuremate tegijate, nagu BBC, Ameerika Hääle ( VoA ) ja Saksa Laine ( DW ) kuulamise laussegamine ehk urisev eetritsensuur, aga teisel puhul lõpetati viimaks ka RL-i ja Iisraeli Hääle ( Kol Israel ) summutamine.

Järgneva aasta-paariga kujunes maksimaalselt ausaks välisringhäälingu retseptsioon Ida-Euroopas, ühtlasi tekkis võrdväärse konkurentsi võimalus nii välisraadioil omavahel kui ka välisringhäälingu ja (pro)sovetliku teabelevi vahel. Ühendriikide valitsus oli saavutatuga rahul ja sõna otses mõttes orienteeris Külma sõja võidukogemuse Aasia maailmajakku. Selle ilmselgeks tähiseks oli RFE Glória do Ribatejo/Maxoqueira saatejaama kolimine Portugalist Kuveiti, hiljem viidi sinna üle ka RFE Holzkircheni raadiojaama aparatuur.

VABADUS… Teabevabaduse kuldaeg, mis hõlmas ka Lääne erakapitali invasiooni kohaliku teabelevi valda, pikenes Venemaal parimal juhul kuraditosina aastani, kuni Moskvas saavutas võimu Külma sõja kaotust revanšeeriv gebistlik hunta…

Raadio Vaba Euroopa — Vabadusraadio peakorter on aastast 1995 Prahas
Foto VoA veebist ©Associated Press, 2012.

Praegune hüpe uude ajastusse oleks raskemini talutav, kui vahepeal ei oleks tulnud uut — küber(teabe)ajastut. Ja kui keegi tõesti alles nüüd veebis surfates enda jaoks peaks avastama venekeelse RL-i, siis enam poleks see ka teab mis aare. Leid on hiljaks jäänud, kuna väärtuslik, ehe olnuks see 30… 60 aastat tagasi. Ometi on kahju igast kui tahes haruldastest vabama meel(sus)ega venelasest, kel puudub nüüdsest võimalus salaja — salateenistuste teadmata — totalitarismi taastaval kodumaal aeg-ajalt vabaduse raadio hapnikuvõrku lülituda. Lühilaine-võimekuse likvideerimine teeb RL-i samas sõltuvaks internetivabadusest Venemaal, kuna eeter kui ultrastruktuur ( püristu ) on vaba teabevoolu tagamise vahendeina Lääne poolt hüljatud ja see on praktiliselt pöördumatu suundumus.

Putin on olnud aga uue külma (hübriid)sõja vallandamisel osav. Samal ajal kaasa aidates Lääne vastupanuvõime ja -vahendite likvideerimisele, on Kreml taastanud riikliku desinformatsiooni-süsteemi, pumbates propagandasse poolteise kümnendiga suuremaid summasid, kui oli panustanud USA terve Külma sõja vältel. Uue maailmasõja väljavaade on praegu aga suurem kui vabaduse väljavaade Venemaal. Nii võib pidada USA ringlevijuhtide ( Washingtonis 24. V 2016 suletud uste taga toimunud BBG nõupidamise ) otsust ennatlikuks ja ainult parata, kui Moskva ja muuilma vahekord viimsepäeva kuju ja mõõtmeid võtma kipub.

… JA LOOJANG. Viimsepäeva kohutav hoiatus tuli 10 aasta ja 3 kuu eest, 22. III 2006 Pürenee poolsaare teisest servast Hispaanias, kui lasti õhku RL-i suurima saatejaama antennifarm asukohaga ( 41º 59'30"N 3º 11'50”E = Platja de Pals/ Playa del Pals — alumisel pildil ) Vahemere rannikul. Säält tuli muu seas ka Vabadusraadio eesti saateid. Kurblikku tähtpäeva meenutati tänavu ka Hispaanias. Kas lohutuseks või parastusena võib sealsamas, kus varem kõrgusid antennid, nüüd mängida golfi ( tavapilet 99€ või 2x odavamalt happy hour' puhul kl 15-16 ) ja basseini ääres lõunatada ( ✭✭✭✭ La Costa Golf + Beach Resort )

Lisaks arvutivõrgustikule võib Euroopas edaspidi RL-i saadete ülekandeid kuulata Kaunase poeetilise nimega kesklaine-jaamast Läänemere Lainete Raadio ( 500kW • 1386kHz ) mis peale Jaapani NHK jmt välisraadio edastab õhtuti tunni jagu ja öösiti 6 tundi ka RL-i venekeelset kava, kusjuures kõik selle raadio saated ongi kuuldavad alles pärast loojangut.

Kommentaare ei ole: