kolmapäev, 27. aprill 2011

Kuidas nullida maailmalõppu

Maailmalõpu-ennustused on sama vanad kui maailm ise ega saa otsa enne, kui seesinane maailm kord lõpeb. Jätkusuutlik retsept igaühele: katastroofiootus tuleks taandada sise- (kosmiliseks) kaemuseks.

Ameerika raadiojutlustaja Harold Camping ( * 19 VII 1921 † 2013 XII 15 ) seadis uue viimsepäeva algustärmini — tänavuse 21. mai — ja lõpptärmini — 21. oktoober AD2011. See ennustus valmis k. a algul ja on seejärel jõudnud paaril korral ka meie n-ö peavoolumeediasse. Campingu eelmistest Piibli-arvutustest viljus teade, justkui pidanuks Jeesus Kristus naasma maa peale septembris 1994. Tema taastuleku kinnitusi läinud 16 aastaga pole peavoolumeedias (vähemalt mitte siinses) veel täheldada olnud.

Maailmalõpp pole inimkonnale ainult eshatoloogiline küsimus, vaid ka teaduslikult (nt historistlikult v kosmoloogiliselt) vältimatuks peetav väljavaade. Ja ikkagi jagavad paljud distsipliinid üha menukamat antropotsentristlikku käsitust — et selle maailma ja looduse suurim ohuläte pole miski muu kui inimkond. Tõsi, ses maailmapildis on nüüd üks uus pisimõra Jaapanis toimunud ränga maavärina ja tsunami järelmina.

Ühendriikides AD1959 sealse Pereraadio asutanud, inseneriharidusega ja tänavu 90a vanuseks saav jutlustaja Camping räägib nüüd enam-vähem järgmist:
Kõigest mõni kuu/nädal/päev on lõpuajani, kui 2-3% Maa elanikest päästetakse; ülejäänud inimkond, niihästi uskmatud kui ka suurem osa usklikke (!) jäävad maha ja kogevad põrgut maa peal ja see kohutav aeg vältab 153 päeva ehk 5 kuud…
Kummati osutab Campingu raadio veebikülg ka aastale 2012, mis oli tänaseni konkurentsitult menukaim lõpualguse tärmin. Viimast muidugi maha kiskudes ja viimsepäeva läve niivõrd lähendades, et siin enam võimatu on Campingu ja K° äriprojekti oletada. Mida 21. XII 2012 puhul kahtlustatakse. Sellest kirjutab nt Erik Puura, vt «Maailmalõpp 21.12.2012 — hirmu pealt teeniv äri» Tuleval aastal oleks meid muidu nuheldud ju globaalkatastroofiga, mille põhjus(ed) võinuks olla…
  • Maa mangetpooluste vahetus — seda tuleb ikka ette, keskmiselt 450 tuhande aasta takka;
  • vulkaanide sünkroonne ülipurse, mida Maa olla kogenud 6x, viimati 10mln aasta eest;
  • Päikese-süsteemi haruldane planeediparaad, kui naaberorbiitidel tiirlevad Saturn—Jupiter—Marss—Maa pidavat joonduma ühele sirgele;
  • koletu X-taevakeha põrkumine meie koduplaneediga;
  • üliäge Päikese-torm, mis tapab muu seas Maa elusloodust; jmt
Seda kõike seostatakse omakorda Nostradamuse, Inglismaa müstiliste viljaringide, sumeri muistsete astroloogide ja/või maia kalendri ennustustega. Viimane seisnevat selles, et kalendri viimane (XIII) suur tsükkel lõppes detsembriga 2012. Kolme eelmainitud kataklüsmi võimalikkuse on NASA paari aasta eest juba oma teadlasliku ei-ga tagasi lükanud — vt NASA 11. VI 2009 KKK-vastust «2012 — lõpu algus või miks maailmalõppu ei tule?» inglise keeles siit või nende üht videot allpool või teist (eesti tõlkega) Puura blogis. Nasalastele näib maailmaruumist hetkel ohtlikum küberruum kõigi seal ringlevate hirmujuttude ja neile toetuva popkultuuriga, alates Hollywoodi «Tähesõja» muinasjuttudest kuni moodsamate katastroofilugudeni nagu John Cusacki «2012»

Nii inimesel kui rahvustel on komme isiklikke või rahvuslikke hädasid globaliseerida. Küllap see mahitab ka pöördelistel aegadel süvenevaid viimsepäeva-meeleolusid, ehkki need praegu peegeldavad rohkem Lääne tsivilisatsiooni langust kui üldist mandumist. Aga teabelevil on uue meedia ajastul järjest kiirem ja heal juhul ainult mahti probleeme püstitada ja võimendada, selmet seletada. Samamoodi saavutab kiirema leviku kõige sirgjoonelisem arusaam Piiblist, kui "prohvetiks" on ühe nii globaalse meediaorganisatsiooni nagu Pereaadiote (Family Stations Inc) president Harold Camping (HC) isiklikult.

Campingu piiblinumeroloogia
Pereraadiod edastavad peale USA rohkem kui 50 keeles välissaateid, sh meie naabreist nt rootslastele lühilaineil 1x1h ja venelastele koguni 3x päevas 2h originaalsaateid, samuti veebisaated läti keeles. (Kalfornia Oaklandi Family Stations ja Tartu—Kavastu—Narva Pereraadio vahel seos puudub, ehkki meie Pereraadio samuti ameeriklastega koostöös teeb rahvusvahelisi venekeelseid saateid)

Pereraadio veebiküljel HC viimsepäeva-seletusi kuulates (HC ise inglk v tõlge vk) või lugedes (inglk PDF-fail) häirib lonkav matemaatiline loogika. Nii ei saa HC ilmselt aru nulli tähendusest. Osundatud materjalis leidus viimsepäeva-rehkenduse üks seletus — neid on tal teisigi — see toetub Noa loost teada—tuntud üleilmsele veeuputusele (4990eKr)

Campingu mõtteviga seisneb seejuures (heauskses) hämamises 0-aastaga.
HC viimsepäeva-valemis
0 = 1  =›
4990 + AD2011 — 1 = 7000

Seitse tuhat aastat sedastub HC järgi siit:

with the correct understanding that the 7 days referred to in Genesis 7:4 can be understood as 7000 years, we learn that when God told Noah there were 7 days to escape worldwide destruction, He was also telling the world there would be exactly 7000 years (one day is as 1000 years — 2 Peter 3:8) to escape the wrath of God that would come when He destroys the world on Judgment Day.

Sama valem eeldusel, et 0 on ikka tühihulk, tuleks hoopis selline:
0 = 0  =›
-4990 + 7000 — 0 = AD2010
Järelikult langevad HC arutluste kohase lõpuaja-tärminid hoopiski aastale 2010 ning apokalüptiline tärmin on juba möödas. See nuriennustus ei tee maailma muidugi lõputuks. Olgu lõpp siis individuaalne, institutsionaalne, globaalne või universaalne, tulgu see Piibli järgi või mitte, juba homme kl 18 või millenniumide järel — igaks juhuks võiks olla valmis.


Embedded video from NASA and CIT: The manager of NASA's Near-Earth Object Office Donald Yeomans shares the scientific realities surrounding the celestial happenings in the year 2012.
NASA Jet Propulsion Laboratory California Institute of Technology

1 kommentaar:

Holger ütles ...

Ameerika Hääl 18. mail 2011:

Washingtoni National Mallis kohatud turistid ei hooli Camping ettekuulutusest. Kuid mitmed ütlevad, et nad püüavad niikuinii elada nii, nagu oleks [Jeesuse] Teine tulemine lähedal.

"See võib olla homme või 5000 aasta pärast. Ma ei tea, " ütleb Keith Hastings Pennsylvaniast. "Aga mul tuleb olla valmis."

"Ma olen alati valmis," ütleb Mary Beth Donatelli Illinoisist. "Ma tean kindlalt, et parem koht [taevariik] on olemas."

Paljud inimesed peavad Campingu ennustust naeruväärseks. Mõned veebilehed kutsuvad maailmalõpupidudele; mõned pakuvad mahajäetud lemmikloomade hooldusteenust naljaviluks kõigile neile, kes lähevad ära taevasse.

Mis siis juhtub Harold Campingu järgijatega pühapäeval, 22. mail 2011, kui maailmlõppu ei saabu?

"Nad võivad ennustuse spiritualiseerida ja öelda, et juhtus midagi vaimset, mida ei saa näha, kuid ettekuulutus läks ikkagi täide," ütleb Catherine Wessinger, New Orleansi Loyola ülikooli usuõpetuse professor, kes on kirjutanud apokalüptilistest liikumistest.

Wessinger: "Nad võivad öelda, et Jumal annab inimkonnale teise võimaluse, ning siis kahekordistaksid nad oma veenmisvaeva ja võivad määrata ka muu kuupäeva."

Kuid Wessingeri sõnul tekitaks see Campingu järgijatele uue pettumuse, paljud kaotavad usu ja pöörduvad tagasi oma kodudesse ja töökohtadele.

Vt ka algupärast lugu kärpimata kujul: Jerome Socolovsky (VoA) "End of World Prophecy Attracts Followers, Provokes Ridicule"; http://www.voanews.com/english/news/religion/End-of-World-Prophecy-Attracts-Followers-Provokes-Ridicule-122195689.html